Patrick Mullie Verschenen op 31/01/2022

In het nieuws

Urge surfing kan je letterlijk vertalen als ‘surfen op je drang’. Het is een techniek waarbij je op de golf van je eetbui surft, in plaats van eraan toe te geven of ertegen te vechten. Helpt dat om af te vallen?

Factcheck

Er bestaan geen studies over urge surfing als specifieke methode om eetbuien te bedwingen. Deze techniek promoten zou dus nogal voorbarig zijn. Urge surfing is een vorm van mindfulness, en onderzoek toont wel aan dat mindfulness in het algemeen vergelijkbare resultaten kan opleveren als klassieke vermageringsdiëten. Geen enkele methode is een wondermiddel: je moet voor jezelf kiezen welke je het beste ligt, en die proberen vol te houden.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Urge surfing is een vorm van mindfulness die zou helpen om een verlangen intens te ervaren. Het is doel is om geen slaaf meer te zijn van kortstondige buien. Dat gaat bijvoorbeeld zo:

  • Je hebt enorm veel zin in eten.
  • Focus op dat verlangen en vraag je af waar je dat het meest voelt.
  • Omschrijf het voor jezelf, bijvoorbeeld: ik heb meer speeksel in mijn mond, mijn maag knort, …
  • Houd dat een paar minuten vol. Je zal merken dat je concentratie afneemt.
  • Focus nu op een ander lichaamsdeel.
  • Wissel je focus een paar keer af. De zin in eten ebt weg.

Urge surfing gaat om het accepteren van een verlangen (naar bijvoorbeeld eten), dat verlangen bestuderen, erop focussen en vervolgens op iets anders focussen. Er bestaan geen studies die specifiek urge surfing onderzoeken bij eetbuien, maar er zijn wel studies die mindfulness in het algemeen onderzoeken:

  • Een team Zwitserse onderzoekers ging na of vermageren via mindfulness vergelijkbare resultaten opleverde als klassieke diëten met calorierestrictie (1). Ze voerden daarvoor een literatuuranalyse uit van interventiestudies.
  • Bij dergelijke studies volgt een deel van de deelnemers ofwel mindfulnesstraining, ofwel een vermageringsdieet. Een ander deel treedt op als controlegroep en volgt niets.
  • Tien studies werden opgenomen, en mindfulness kwam tot vergelijkbare resultaten als een vermageringsdieet.
Bron

(1) Fuentes Artiles R, Staub K, Aldakak L, et al.. Mindful eating and common diet programs lower body weight similarly: Systematic review and meta-analysis. Obes Rev. 2019 Nov;20(11):1619-1627.

Hoe moet je dit nieuws interpreteren?

Omdat er geen studies specifiek over urge surfing zijn, kunnen we over deze methode geen uitspraken doen. Beweren dat urge surfing beter werkt tegen eetbuien is daarom voorbarig. Onderzoek in het verleden toonde wel aan dat mindfulness als techniek tot gewichtsverlies kan leiden (2). Waarschijnlijk hou je je eetgedrag beter onder controle wanneer je je bij iedere hap bewust bent van wat je in je mond stopt. Mindfulness werkt niet beter dan diëten of beweegprogramma’s, maar de combinatie van alles zou het effect wel kunnen versterken.

Een probleem is echter dat de meeste studies slechts een paar maanden duren. We hebben dus weinig gegevens op lange termijn, wat toch essentieel is om gewichtsverlies te beoordelen. Het heeft weinig zin om flink te vermageren, als je na een paar maanden weer op je oorspronkelijke gewicht zit.

Er bestaan vele methodes om af te vallen. Ze komen er allemaal op neer dat je minder calorieën opneemt dan je verbruikt. Er bestaan helaas geen wondermiddelen. Je moet voor jezelf uitmaken welke methode je het best ligt. Dat kan met mindfulness, maar ook zonder. Het belangrijkste is dat je de gekozen methode volhoudt, en geniet van je nieuwe lichaamsgewicht.

Conclusie

Er bestaan geen studies over urge surfing als specifieke methode om eetbuien te bedwingen. Deze techniek promoten zou dus nogal voorbarig zijn. Urge surfing is een vorm van mindfulness, en onderzoek toont wel aan dat mindfulness in het algemeen vergelijkbare resultaten kan opleveren als klassieke vermageringsdiëten. Geen enkele methode is een wondermiddel: je moet voor jezelf kiezen welke je het beste ligt, en die proberen vol te houden.

Referenties

(2) Kun je vermageren met mindfulness-training? · Gezondheid en wetenschap

Gerelateerde nieuwsberichten
Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief