Cebam Verschenen op 05/12/2017

In het nieuws

Kun je afvallen zonder op dieet te gaan, puur door heel bewust te proeven en te eten? Ja, met behulp van een mindfulness-trainingsprogramma. Het aanbod van deze vermageringssessies zit in de lift.

Factcheck

Onderzoekers stellen vast dat mindfulness-training helpt voor wie wil vermageren. Waarschijnlijk houd je je eetgedrag beter onder controle wanneer je je bij iedere hap bewust bent van wat je in je mond stopt. Mindfulness werkt niet beter dan diëten of beweegprogramma’s, maar zou deze interventies wel kunnen versterken.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Veel mensen kampen met overgewicht en dus doen vermageringsmethodes het goed. Zeker als ze beloven dat je gewicht verliest zonder dieet. Dat verklaart de populariteit van mindfulness als methode om te vermageren. Onderzoekers van Canada, de VS en Nederland doorploegden de literatuur op zoek naar studies die het effect van mindfulness op gewicht onderzochten. Ze vonden 19 studies met betrekking tot 1.160 deelnemers waarbij mindfulness-training vergeleken werd met geen interventie of waarin de effecten van mindfulness voor en na vergeleken werden. Die resultaten brachten ze samen in een overzichtsstudie waarbij ze de effecten samen analyseerden (1). Het gemiddelde gewichtsverlies in de groep die mindfulness-training gevolgd had, bedroeg 3,4 kg na 16 weken. Het gewichtsverlies in de groepen zonder mindfulness hing sterk af van wat ze dan wel gedaan hadden (dieet, beweegprogramma,…), wat niet altijd duidelijk werd aangegeven in de studies.

Uit de overzichtsanalyse blijkt dat mindfulness een matig gunstig effect heeft op vermageren in vergelijking met nietsdoen, maar niet efficiënter is dan andere vermagermethoden. De conclusie luidt dat mindfulness een hulp kan zijn voor wie wil vermageren.

Bron

(1) Carrièr K, Khoury B, Günak MM, et al Mindfulness-based interventions for weight loss: a systematic review and meta-analysis Obesity Reviews. Published online October 27 2017

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

Het merendeel (71%) van de deelnemers aan deze studies waren jonge vrouwen. Het is niet duidelijk wat ze deden om te vermageren naast de mindfulness-training. Diegenen die diëten en sporten, zonder mindfulness, vermagerden ook en haalden vergelijkbare resultaten. Wie bewuster gaat eten en proeven, moet natuurlijk minder eten om te kunnen vermageren. Waarschijnlijk helpt het bewuster omgaan met eten de controle te houden over het eetgedrag, waardoor de kans dat men minder eet groter wordt.

Vorig jaar kwam een gelijkaardige overzichtsstudie (2) tot dezelfde conclusie: bewust omgaan met eten, ook mindful eten genoemd, helpt vermageren.

Conclusie

Onderzoekers stellen vast dat mindfulness-training helpt voor wie wil vermageren. Waarschijnlijk houd je je eetgedrag beter onder controle wanneer je je bij iedere hap bewust bent van wat je in je mond stopt. Mindfulness werkt niet beter dan diëten of beweegprogramma’s, maar zou deze interventies wel kunnen versterken.

Referenties

(2) J Rogers, M Ferrari, K Mosely et al. Mindfulness-based interventions for adults who are overweight or obese: a meta-analysis of physical and psychological health outcomes; Obesity Review 11/11/2016 10.1111/obr.12461

https://www.nhs.uk/news/food-and-diet/mindfulness-training-may-help-you-keep-weight/

Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief