Marleen Finoulst Verschenen op 07/03/2014

In het nieuws

Alginaat, een bestanddeel van zeewier, vermindert de vetopname door een enzyme dat vet verteert te blokkeren. Je zou vanzelf vermageren, zo lazen we op een nieuwssite.

Factcheck

Bepaalde bestanddelen uit welbepaalde soorten zeewier remmen het vetafbrekend enzyme lipase in laboratoriumomstandigheden. Een volgende stap in het onderzoek is nagaan of dit ook bij de mens het geval is en tegen welke prijs.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Britse onderzoekers zijn er in het laboratorium in geslaagd aan te tonen dat alginaat, een extract uit zeewier, de activiteit van lipase, een enzyme afgescheiden door de pancreas dat vet afbreekt in de darm, blokkeert. Niet alle alginaten hebben deze eigenschap. De onderzoekers troffen ze enkel aan bij een bepaald soort zeewier (Laminaria hyperborea) dat veel guluronaat bevat. De lipase-activiteit verminderde zelfs met 72,2%.

Bron

(1) Wilcox MD, Brownlee IA, Richardson JC, et al. The modulation of pancreatic lipase activity by alginates. Food Chemistry. Published online March 1 2014

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

Het gaat om laboratoriumbevindingen die nog niet in onderzoek bij mensen bevestigd werden. Stel dat deze zeewierextracten inderdaad de vertering van vet in het darmkanaal belemmeren, dan is de kans op onaangename neveneffecten zeer groot. Wanneer vet niet verteerd wordt, moet het wel weer worden uitgescheiden via de stoelgang. Dat gaat doorgaans gepaard met frequentere stoelgang en stoelgangdrang, vettige diarree en winderigheid. Andere vermageringsproducten, zoals Orlistat, die eveneens de vetopname in de darm blokkeren, kennen deze onaangename effecten en zijn alleen daardoor weinig populair.

Lage concentraties alginaten worden reeds gebruikt door de voedingsindustrie als indik- en geleermiddelen. Vraag is of het zinvol kan zijn om de concentratie van alginaat in voedingsproducten op te drijven om de vetvertering te verhinderen. Minder vet eten lijkt hier meer aangewezen en gezonder.

Conclusie

Bepaalde bestanddelen uit welbepaalde soorten zeewier remmen het vetafbrekend enzyme lipase in laboratoriumomstandigheden. Een volgende stap in het onderzoek is nagaan of dit ook bij de mens het geval is en tegen welke prijs.

Referenties

http://www.nhs.uk/news/2014/03March/Pages/How-seaweed-could-slow-the-obesity-tidal-wave.aspx

Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief