Nina Van Den Broecke Verschenen op 13/12/2017

In het nieuws

Niet alleen groene, maar ook zwarte thee zou helpen om te vermageren. Onderzoekers menen te hebben ontdekt hoe dat komt.

Factcheck

Extracten van groene en zwarte thee hebben een positief effect op het gewicht van muizen. Dit is deels te wijten aan de invloed op de darmflora. Of mensen er ook baat bij hebben, is eerder onwaarschijnlijk. Studies bij mensen vinden tot nog toe amper effect.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

In een studie bij muizen gingen onderzoekers na wat het effect is van polyfenolen (antioxidanten) in groene en zwarte thee op het gewicht. Hiervoor deelden ze 48 mannelijke muizen in in 4 groepen. De eerste groep kreeg een vetarm en suikerrijk dieet, de tweede groep een vet- en suikerrijk dieet. De derde en vierde groep kregen het vet- en suikerrijk dieet aangevuld met respectievelijk groene en zwarte thee-extracten.

Na 4 weken bleek dat de muizen die het vetarm en suikerrijk dieet of het dieet met de thee-extracten kregen, minder wogen dan de muizen die een vet- en suikerrijk dieet kregen. Het positieve effect zou deels te wijten zijn aan de invloed op de darmflora. Beide soorten thee hadden hier een invloed op: er was een afname van bacteriën die geassocieerd worden met overgewicht en een toename van bacteriën met een positief effect op het gewicht (1).

Bron

(1) Henning, S. M., Yang, J., Hsu, M., Lee, R. P., Grojean, E. M., Ly, A., ... & Li, Z. (2017). Decaffeinated green and black tea polyphenols decrease weight gain and alter microbiome populations and function in diet-induced obese mice. European journal of nutrition, 1-11.

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

Met deze studie trachtten de onderzoekers te achterhalen welke mechanismen het eventuele positieve effect van thee op het gewicht kunnen verklaren. Deze zouden niet alleen te wijten zijn aan het rechtstreeks effect van polyfenolen (antioxidanten) op bijvoorbeeld de vetverbranding, maar ook aan het effect op de darmflora.

Maar mensen zijn geen muizen. Resultaten van dierproeven moeten altijd bevestigd worden in onderzoek bij mensen. Voorlopig is het niet duidelijk wat het effect is van thee op het gewicht. Uit een kleine meta-analyse van 5 klinische studies blijkt dat groene thee of Pu-Erh-thee een positief effect zou hebben op het gewicht van mensen die lijden aan het metabool syndroom (2).

Op basis van een Cochrane review besluiten wetenschappers echter dat thee slechts een klein positief effect heeft, dat in werkelijkheid geen betekenis heeft (3).

Uit een recentere review blijkt ook dat de resultaten niet eenduidig zijn: soms is er een positief effect, maar evengoed is er geen effect op het gewicht. De wisselende resultaten zijn deels te wijten aan de grote verschillen in proefopzet en de gebruikte hoeveelheden. Het soort thee en de hoeveelheid polyfenolen zouden ook een rol spelen (4). Nochtans worden pillen met groene thee-extracten aangeprezen als remedie tegen overgewicht. Het gebruik hiervan is echter niet onbesproken: langdurig gebruik kan leiden tot leverschade (5).

Conclusie

Extracten van groene en zwarte thee hebben een positief effect op het gewicht van muizen. Dit is deels te wijten aan de invloed op de darmflora. Of mensen er ook baat bij hebben, is eerder onwaarschijnlijk. Studies bij mensen vinden tot nog toe amper effect.

Referenties

(2) Zhong X, Zhang T, Liu Y, et al. (2015). Short-term weight-centric effects of tea or tea extract in patients with metabolic syndrome: a meta-analysis of randomized controlled trials. Nutr Diabetes. 5:e160
(3) Jurgens, T. M., Whelan, A. M., Killian, L., Doucette, S., Kirk, S., & Foy, E. (2012). Green tea for weight loss and weight maintenance in overweight or obese adults. The Cochrane database of systematic reviews, 12.
(4) Huang J, Wang Y, Xie Z, Zhou Y, Zhang Y, Wan X. (2014). The anti-obesity effects of green tea in human intervention and basic molecular studies. Eur J Clin Nutr.;68(10):1075-1087
(5) Mazzanti G, Di Sotto A, Vitalone A. (2015). Hepatotoxicity of green tea: an update. Arch Toxicol.;89(8):1175-1191

Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief