Marleen Finoulst Verschenen op 15/07/2015

In het nieuws

Op internet zoeken naar een diagnose voor klachten kan gevaarlijk zijn. Een nieuwe studie toont dat symptomencheckers er vaak naast zitten, al doen ze het nog steeds beter dan lukraak googelen.

Factcheck

Symptomencheckers op internet zijn verre van perfect en kunnen in het beste geval een indicatie geven of een advies over de dringendheid van bepaalde problemen.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Steeds meer mensen gebruiken internet om oplossingen te zoeken voor gezondheidsproblemen. Dat kunnen ze doen door lukraak te googelen of door een symptomenchecker te gebruiken. Zo’n symptomenchecker tracht op basis van je klachten een indicatie te geven van wat het probleem zou kunnen zijn of geeft advies of een situatie al dan niet dringend is.

Onderzoekers van de Universiteit van Boston wilden weten hoe correct dergelijke symptomencheckers zijn. Daartoe selecteerden ze 23 Engelstalige, algemene symptomencheckers die gratis en in een toegankelijke taal te raadplegen zijn op internet (1). Deze werden ondergebracht in categorieën die ofwel een diagnose suggereren ofwel een advies geven over de urgentie (‘bel een ambulance’, ‘raadpleeg uw huisarts’, ‘pak het probleem zelf aan en vraag advies aan uw apotheker’). Er werd een reeks klachten aangeboden aan de diverse symptomencheckers. Deze klachten werden gekoppeld aan een bepaalde medische voorgeschiedenis kenmerkend voor bepaalde aandoeningen. De symptomencheckers werden getest voor zowel frequente als zeldzame aandoeningen.

Wat de diagnostische symptomencheckers betrof, bleek in 34% van de gevallen meteen de correcte diagnose te zijn gesteld. De adviesverstrekkende of triërende checkers gaven in 57% van de gevallen het juiste advies. De onderzoekers besluiten dat online symptomencheckers er vaak naast zitten.

Bron

(1) Semigran HL, Linder JA, Mehrotra A, et al. Evaluation of symptom checkers for self diagnosis and triage: audit study. BMJ. Published online July 8 2015

Hoe moet je dit nieuws interpreteren?

Het gaat om een selectie van symptomencheckers, wat veralgemenen moeilijk maakt. Bovendien werden de klachten niet aangeboden door ‘echte mensen’, maar door ‘computers’. Het is niet uitgesloten dat mensen die een symptomenchecker invullen meer accurate details geven. De uitkomst van de symptomencheckers werd niet vergeleken met het advies of de diagnose van een arts, die er op basis van een eerste gesprek ook kan naast zitten en soms verdere analyses moet afwachten.

Een voorbeeld van een Nederlandstalige symptomenchecker, waarvan de Engelse versie ook werd opgenomen in deze studie (1), vind je hier: http://www.earlydoc.com/nl.

Symptomencheckers doen het, volgens een ander recent onderzoek (2), wel beter dan lukraak een symptoom intikken in een zoekmachine, zoals Google, wat in 64% van de gevallen leidt tot verkeerd advies.

Conclusie

Symptomencheckers op internet zijn verre van perfect en kunnen in het beste geval een indicatie geven of een advies over de dringendheid van bepaalde problemen.

Referenties

(2) North F, Ward WJ, Varkey P, et al. Should you search the Internet for information about your acute symptom? Telemed J E Health 2012;18:213-8.

(3) http://www.earlydoc.com/nl

http://www.nhs.uk/news/2015/07July/Pages/Online-symptom-checkers-reliability-assessed.aspx

Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief