Cebam Verschenen op 02/08/2018

In het nieuws

Nu het kwik al weken hoge toppen scheert, vliegen de wespen massaal uit. Vanaf augustus vinden ze steeds minder insecten en verleggen ze hun actieterrein naar fruit en zoete drankjes. Hoe reageer je en wat doe je bij een steek?

Factcheck

We kampen met een wespenplaag. Wespen zijn nuttige insecten (ze vangen muggen!), maar door de aanhoudende droogte is er minder voedsel voor hen beschikbaar, waardoor ze nu afkomen op zoetigheden. Blijf rustig en lees de tips van Rode Kruis-Vlaanderen.

Lees verder »

Wat weten we hierover?

Wespenkoninginnen kwamen dit jaar massaal uit hun winterslaap half april, zo blijkt uit natuurwaarnemingen (1). In mei en juni waren de weersomstandigheden ideaal om te paren en een nest te vormen. Mede door de aanhoudende droogte en hoge temperaturen van de voorbije maand bleven ze in groten getale in leven en kampen we nu met overlast.

Een gemiddeld wespennest huisvest ongeveer 5.000 werksters die dagelijks samen zo’n 100.000 muggen, vliegen en zelfs hommels en waterjuffers (libellen) vangen. Daardoor vermindert wel het aantal vervelende steekmuggen. Omdat de droogte aanhoudt, verdroogt de vegetatie en is er minder voedsel beschikbaar voor insecten. De wespen moeten dan op zoek naar ander voedsel, met name zoetigheid. Die vinden ze op terrassen waar zoete drankjes gedronken worden of op de kleverige mondjes van kinderen die net een ijsje gegeten hebben. Ze worden aangetrokken door felle en zwarte kleuren, alsook door zoete geuren, bijvoorbeeld afkomstig van parfum en verzorgingsproducten. Steken zijn meestal niet gevaarlijk (tenzij je in de keel gestoken wordt of allergisch bent aan wespengif), maar wel pijnlijk. Je kan ze dus best vermijden.

Bron

(1) https://www.naturetoday.com/intl/nl/nature-reports/message/?msg=24493

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

Zo houd je wespen uit je buurt:

  • Houd ramen en deuren gesloten of gebruik een hor.
  • Sla niet naar wespen; dat maakt ze agressief en vergroot de kans op steken.
  • Gebruik reukloze verzorgingsproducten.
  • Loop niet op blote voeten door de tuin.
  • Gooi etensresten meteen in een goed afsluitbare vuilnisbak.
  • Maak de handjes en mond van je kind goed schoon wanneer het een ijsje of ander zoets gegeten heeft.

Word je toch gestoken, dan helpen volgende tips:

  • Verwijder zo snel mogelijk de eventuele angel, door onder de insteekplaats de angel naar boven te drukken. Gebruik geen pincet: zo druk je het gifzakje leeg, waardoor resterend gif in je bloed terechtkomt.
  • Spoel de prikplek onder stromend water en koel ze af met een ijsblokje: dat beperkt zwelling en pijn. Het ijsblokje wikkel je vooraf in een handdoek of washandje.
  • Drink bij een steek in de keelholte koud water en/of zuig op een ijsblokje, terwijl je naar de huisarts of een spoedgevallendienst gaat. 

Conclusie

We kampen met een wespenplaag. Wespen zijn nuttige insecten (ze vangen muggen!), maar door de aanhoudende droogte is er minder voedsel voor hen beschikbaar, waardoor ze nu afkomen op zoetigheden. Blijf rustig en lees de tips van Rode Kruis-Vlaanderen.

Referenties

https://www.rodekruis.be/nieuws-kalender/nieuws-kalender/zo-hou-je-wespen-uit-de-buurt/

Gerelateerde richtlijnen
Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Ook interessant

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief