Marleen Finoulst Verschenen op 18/03/2014

In het nieuws

Wie in de buurt woont van veel take-aways, fastfoodrestaurants en snackbars, is meer geneigd om calorierijk afhaalvoedsel te consumeren en is gemiddeld dikker. Dat stelt een Brits onderzoek.

Factcheck

Mensen hebben de keuze om fastfood en kant-en-klare producten te kopen of niet, maar blootstelling aan veel snackbars en andere afhaalpunten beïnvloedt die keuze.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Onderzoekers van de universiteit van Cambridge zochten uit of de aanwezigheid van snackbars en andere afhaalpunten je eetgedrag beïnvloeden en bijdragen tot de obesitasepidemie (1). In de voorbije decennia is de consumptie van fastfood dramatisch toegenomen alsook de fastfoodrestaurants, snackbars en take-aways. De onderzoekers namen een staal van 5442 werkende volwassenen tussen 29 en 62 jaar, zochten uit waar ze wonen en werken, vroeg hen hoeveel fastfood ze consumeerden en berekende hun body mass index (gewicht in kg / lengte in m²) bedroeg. Voor alle deelnemers werd nagegaan hoeveel afhaalpunten zich bevonden in de buurt van hun woonplaats, in de buurt van hun werk en op de route van en naar het werk. Voor deelnemers die zich te voet op met de fiets verplaatsten, werden alle afhaalpunten in een zone van 100 meter rond de woonwerkroute genoteerd; voor wie zich met de wagen verplaatste, in een zone van 500 meter. De onderzoekers vonden een verband tussen ‘blootstelling’ aan afhaalpunten en lichaamsgewicht.

Gemiddeld worden mensen in de streek rond de Britse universiteitsstad Cambridge dagelijks blootgesteld aan 32 afhaalpunten. Gemiddeld 9 in de buurt van hun huis, 9 tijdens het dagelijkse woonwerkverkeer en 14 binnen een cirkel van anderhalve kilometer van hun werk. Mensen die boven dat gemiddelde zitten, kopen meer kant-en-klaar voedsel, vooral pizza, hamburgers en gefrituurde snacks, wat veel calorierijker is dan wat je zelf klaarmaakt, en zijn gemiddeld dikker in vergelijking met mensen die minder aan afhaalpunten worden blootgesteld. Wie bijvoorbeeld dagelijks in de buurt van 49 afhaalpunten komt, eet per week 40 gram meer vet en heeft een beduidende hogere body mass index. Het risico op zwaarlijvigheid is het hoogst in buurten met de hoogste concentratie aan afhaalpunten, vooral rond de werkplek.

De onderzoekers suggereren dat blootstelling aan snackbars in de buurt van vooral de werkplek bijdraagt tot de obesitasepidemie.

Bron

(1) Burgoine T, Forouhi NG, Griffin SJ, et al. Associations between exposure to takeaway food outlets, takeaway food consumption, and body weight in Cambridgeshire, UK: population based, cross sectional study. BMJ. Published online March 13 2014

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

Voortdurend oog in oog komen met snackbars, fastfoodketens, pizzeria’s en frituren, doet je meer kant-en-klaar en vettig voedsel eten, waardoor het risico op overgewicht groter wordt. Een concentratie aan afhaalpunten rond de werkplek heeft het meest effect op het eetgedrag. Het gaat hier slechts om één regio in Engeland met een hoge concentratie aan afhaalpunten (rond een universiteitsstad), maar het verband is duidelijk. Het gaat
natuurlijk niet om een causale relatie, maar het ene heeft duidelijk wel invloed op het andere.

Conclusie

Mensen hebben de keuze om fastfood en kant-en-klare producten te kopen of niet, maar blootstelling aan veel snackbars en andere afhaalpunten beïnvloedt die keuze.

Referenties

http://www.nhs.uk/news/2014/03March/Pages/Living-and-working-near-takeaways-ups-obesity-risk.aspx

Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief