Marleen Finoulst Verschenen op 18/12/2014

In het nieuws

Mannen die van pikant voedsel houden, hebben meer testosteron, zo meldt een nieuwe Franse studie. Een hoge testosteronspiegel wordt geassocieerd met eigenschappen als dominant, competitief, risicogedrag en een hoog libido.

Factcheck

Franse wetenschappers tonen in dit experiment aan dat er misschien een verband bestaat tussen het spontaan sterk kruiden van voedsel met tabasco en de hoeveelheid testosteron bij mannen.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Wetenschappers van de Universiteit van Grenoble rekruteerden 144 mannen tussen 18 en 44 jaar. Ze testten hun voorkeuren voor zout en pikant voedsel en maten de concentratie aan mannelijk hormoon testosteron in een speekselstaal (1). Aan de proefpersonen werd in een eerste ronde gevraagd of ze van zout en pikant voedsel hielden: hun voorkeur gaven ze weer op een schaal van 1 tot 4. Vervolgens kregen ze een bord met aardappelpuree, dat ze stevig mochten kruiden. Daartoe kregen ze zakjes zout en zakjes tabasco. Opnieuw gaven ze aan op een schaal van 1 tot 6 hoe zout en pikant ze de schotel vonden: deze schaal ging tot 'extreem zout', 'verlies van smaak wegens extreem pikant' en zelfs 'bijna braakneigingen'. In een derde ronde werd nog eens gevraagd of ze de schotel te pikant of te zout gevonden hadden.

Tijdens het onderzoek leverden alle deelnemers een speekselstaal, waarin de concentratie aan testosteron eenmalig gemeten werd. De onderzoekers vonden geen enkel verband tussen zoutverbruik en testosteron. Wat de tabascoproeven betrof, vonden ze geen correlatie tussen de aangegeven voorkeur voor pikant en het testosteronniveau, maar wel een verband voor de hoeveelheid tabasco die spontaan werd toegevoegd aan de puree en testosteron: mannen die meer zakjes hete saus gebruikten, hadden meer testosteron.

De conclusie luidde dat er een verband bestaat tussen je eten spontaan pikanter maken en testosteronniveau.

Bron

(1) Bègue L, Bricout V, Boudesseul J. Some like it hot: Testosterone predicts laboratory eating behavior of spicy food. Physiology and Behavior. Published online November 25 2014

Hoe moet je dit nieuws interpreteren?

Deze studie vindt geen oorzakelijk verband tussen pikant voedsel en testosteron. Heeft het één met het ander te maken of gaat het om een toevallige vondst? Omdat dergelijk verband nooit eerder onderzocht is, kan het om puur toeval gaan. De voorkeur voor pikant voedsel heeft ongetwijfeld met veel factoren te maken: het kan een aangeleerde gewoonte zijn, de tong kan minder gevoelig zijn voor pikante stoffen (genetische factor), de proefpersoon kan slecht geslapen hebben (dan verhoogt de voorkeur voor sterk gekruid voedsel) en er kan sprake zijn van sociale druk.

De zakjes met tabasco waren rood en uit eerder onderzoek is gebleken dat mannen met veel testosteron een voorkeur zouden hebben voor kleuren die geassocieerd worden met dominantie en agressie, zoals rood. De kleur van de zakjes kan dus de keuze beïnvloed hebben.

Al bij al bleek de correlatie tussen spontaan pikant kruiden van voedsel en testosteron eerder zwak, wat er op wijst dat het hormoon, als het al een invloed zou hebben, waarschijnlijk geen uitgesproken, maar een marginaal effect heeft op de keuze voor pikant.

Conclusie

Franse wetenschappers tonen in dit experiment aan dat er misschien een verband bestaat tussen het spontaan sterk kruiden van voedsel met tabasco en de hoeveelheid testosteron bij mannen.

Referenties

http://www.nhs.uk/news/2014/12December/Pages/Spicy-food-curries-favour-with-alpha-males.aspx

Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief