Marleen Finoulst Verschenen op 09/11/2015

In het nieuws

Niet samenwerking, maar eerder competitie tussen de verschillende soorten bacteriën die in onze darm leven houdt ons gezond, zeggen onderzoekers. We kunnen daarom beter zo gevarieerd mogelijk eten.

Factcheck

Wetenschappers die de stabiliteit van de darmflora onderzoeken menen dat competitie veeleer dan samenwerking tussen de diverse bacteriesoorten onderling misschien wel een grotere rol speelt in het behoud van een gezonde darmflora. Over de impact van voeding zegt hun studie niets.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

In onze darmen leven naar schatting 100 biljoen bacteriën of 1.100 verschillende soorten. In totaal goed voor 2 kg. Ze helpen niet alleen voedsel verteren, maar versterken ook ons afweersysteem. Men is er tot nu toe van uitgegaan dat deze bacteriën op één of andere manier samenwerken, doordat de ene soort moleculen produceert die andere nodig hebben om te overleven.

Wetenschappers van de Britse universiteit van Oxford zetten alle hypothesen op een rij en schoven zopas een nieuwe theorie naar voor: darmbacteriën zouden elkaar veeleer bekampen om onze afweer en onze gezondheid op peil te houden (1). Daarvoor baseren ze zich op ecologische netwerktheorieën over de wijze waarop de darmflora (alle darmbacteriën samen) zou kunnen functioneren. Ze gingen na of een verstoorde darmflora zich sneller herstelt wanneer ze veel samenwerkende dan wel competitieve bacteriesoorten herbergt. Blijkt dat hoe meer competitie tussen de bacteriën in de darm, des te sneller de darmflora zich herstelt. Dat verklaren ze als volgt: wanneer de darmflora verstoord wordt door een bepaalde bacteriesoort uit te schakelen, dan zullen andere soorten die van de uitgeschakelde soort afhangen, ook wegkwijnen. In geval er veel samenwerking is, wordt de schade dus groter. Is er meer competitie, waarbij bacteriesoorten elkaar bekampen, dan zal één uitgeschakelde soort geen impact hebben op de rest.

Bron

(1) Coyte KZ, Schluter J, Foster KR. The ecology of the microbiome: Networks, competition, and stability. Science. Published online November 6 2015

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

Dit onderzoek betreft vooral een discussie tussen wetenschappers die de stabiliteit van de darmflora onderzoeken. De nieuwe theorie die ze naar voor schuiven, is ook een hypothese die verder onderzocht en bewezen moet worden. Het is wel een vernieuwende kijk op onze darmflora.

Over de impact van onze voeding op de samenstelling van de darmflora is nog maar weinig bekend. De idee dat gevarieerde voeding leidt naar een gevarieerde darmflora is niet aangetoond, maar klinkt wel plausibel.

Conclusie

Wetenschappers die de stabiliteit van de darmflora onderzoeken menen dat competitie veeleer dan samenwerking tussen de diverse bacteriesoorten onderling misschien wel een grotere rol speelt in het behoud van een gezonde darmflora. Over de impact van voeding zegt hun studie niets.

Referenties

http://www.nhs.uk/news/2015/11November/Pages/Battling-bugs-may-help-keep-peoples-guts-healthy.aspx

Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief