Marleen Finoulst Verschenen op 01/07/2014

In het nieuws

Onderzoekers ontdekken dat het gevoel ‘ik drink nooit meer!’ dat samen gaat met een kater, in het brein ontstaat om drankgebruik in toom te houden.

Factcheck

Bij ratten wordt zelfdestructief gedrag, zoals overmatige alcoholconsumptie, in toom gehouden door een gebiedje in de hersenen dat de laterale habenula genoemd wordt. Of dat ook voor mensen opgaat, kan men niet afleiden uit dit onderzoek.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Het beloningssysteem in de hersenen doet druggebruikers steeds opnieuw naar de drug grijpen, om een positief gevoel op te wekken. Omgekeerd, zouden de hersenen ook een slecht gevoel kunnen veroorzaken om ons van ongezonde dingen, zoals overmatige alcoholconsumptie, af te houden. Dat zou de reden zijn waarom mensen met een stevige kater heel negatieve gedachten krijgen, zoals depressieve gevoelens en schuldgevoelens. Ze moeten ons behoeden voor herhaling. Het deeltje van het brein dat met deze gevoelens geassocieerd wordt, wordt de laterale habenula genoemd. Experimenten bij ratten waarbij dit gebied selectief wordt uitgeschakeld, toont, in vergelijking met een controlegroep, dat de ratten ongebreideld alcohol slubberen, terwijl ‘normale’ ratten dat niet doen (1). Het zou kunnen dat het overeenkomstig hersengebied bij mensen met een alcoholprobleem niet goed functioneert, waardoor ze minder gemotiveerd zijn om hun alcoholconsumptie te beperken. Zo luidt de hypothese van de Amerikaanse onderzoeksgroep.

Bron

(1) Haack AK, Sheth C, Schwager AL, et al. Lesions of the Lateral Habenula Increase Voluntary Ethanol Consumption and Operant Self-Administration, Block Yohimbine-Induced Reinstatement of Ethanol Seeking, and Attenuate Ethanol-Induced Conditioned Taste Aversion. PLOS One. Published online April 2 2014

Hoe moet je dit nieuws interpreteren?

Het gaat om een reeks dierexperimenten met ratten waarbij de onderzoekers zorgvuldig aantonen dat de laterale habenula verband houdt met consumptie van een oplossing van water met 20% ethanol. De ratten waarbij dit gebied werd uitgeschakeld, drinken nonstop, terwijl controlediertjes hun drinkgedrag in toom houden of liever van het alcoholvrije water drinken. Hoe de dieren zich daarbij voelen, is niet bekend. Of overmatig drankgebruik in de controlegroep negatieve emoties oproept, is in dit experiment niet te achterhalen.

Stel dat de hypothese van de onderzoekers correct is en een lateraal hersengebiedje zelfdestructief gedrag in de hand houdt via het oproepen van sterk negatieve emoties, zoals die ontstaan bij een kater, dan rest nog de vraag wat we met die kennis kunnen doen. 

Conclusie

Bij ratten wordt zelfdestructief gedrag, zoals overmatige alcoholconsumptie, in toom gehouden door een gebiedje in de hersenen dat de laterale habenula genoemd wordt. Of dat ook voor mensen opgaat, kan men niet afleiden uit dit onderzoek.

Referenties

http://www.nhs.uk/news/2014/06June/Pages/Part-of-the-brain-for-hangover-guilt-identified.aspx

Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief