Marleen Finoulst Verschenen op 20/11/2014

In het nieuws

Triclosan, een chemisch bestanddeel uit antibacteriële zepen, maar ook verwerkt in tandpasta, shampoo en andere cosmetica, zou bij muizen leverkanker doen ontstaan.

Factcheck

Triclosan, een substantie die vooral in desinfecterende zepen zit, maar ook in gewone verzorgingsproducten, kan leverkanker induceren bij proefmuizen. De effecten bij de mens zijn niet gekend.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Triclosan ligt al langer onder vuur. Aan chemische stof met antibacteriële eigenschappen worden allerlei voor de gezondheid schadelijke effecten toegedicht. Een Amerikaanse onderzoeksgroep gaf muizen een dieet met hoge dosis triclosan gedurende acht maanden. Nadien werden de muisjes gedood en werd hun lever onderzocht.

De muisjes met triclosandieet vertoonden meer leverschade in vergelijking met de controlemuisjes. In een tweede experiment kreeg een groep muizen injecties met triclosan. Na afloop had 80% van de muisjes die met de stof geïnjecteerd waren leverkanker ontwikkeld.

De onderzoekers gebruikten veel hogere dosissen triclosan dan de dosissen waarmee mensen normaal in contact komen. Toch besluiten ze dat triclosan zou kunnen fungeren als tumorpromotor in de lever en dat verder onderzoek nodig is.

Bron

(1) Yueh M-F, et al. The commonly used antimicrobial additive triclosan is a liver tumor promoter. Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America. Published November 17 2014

Hoe moet je dit nieuws interpreteren?

Het gaat om een onderzoek bij muizen en de resultaten gelden dus niet zomaar voor mensen. Daarvoor is onderzoek bij mensen nodig. Ook zijn bij dit onderzoek de gebruikte dosissen veel hoger dan de hoeveelheid triclosan waar mensen bij normaal gebruik van cosmetica en zepen mee in contact komen. Dat neemt niet weg dat de Amerikaanse warenautoriteit FDA toch haar bezorgdheid uit over de veiligheid van triclosan.

Conclusie

Triclosan, een substantie die vooral in desinfecterende zepen zit, maar ook in gewone verzorgingsproducten, kan leverkanker induceren bij proefmuizen. De effecten bij de mens zijn niet gekend.

Referenties

http://www.nhs.uk/news/2014/11November/Pages/triclosan-soap-link-with-mouse-liver-cancers.aspx

Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief