Marleen Finoulst Verschenen op 19/06/2014

In het nieuws

Langdurig kijken naar een beeldscherm, verandert de samenstelling van de tranen wat leidt tot vermoeide, prikkende en droge ogen. Dat blijkt uit een Japanse studie bij kantoorwerkers.

Factcheck

Onderzoekers vinden een verband tussen veelvuldig beeldschermwerk en een verminderde concentratie aan beschermende proteïnen in het oogvocht.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Japanse onderzoekers onderzocht de ogen van 96 kantoorwerkers, met gemiddelde leeftijd van 41,7 jaar die dagelijks gemiddeld 8,2 uur voor een beeldscherm zitten. Ze werden ondervraagd over oogklachten en hun oogvocht werd onderzocht op de aanwezigheid van mucine 5AC, een proteïne in traanvocht dat de ogen vochtig houdt. Bij droge ogen syndroom, een zeer pijnlijke aandoening, is de concentratie van dit proteïne sterk verlaagd wat kan leiden tot schade aan het hoornvlies. De onderzoekers stelden vast dat 9 van de 96 deelnemers, meer vrouwen dan mannen, alle tekenen van het droge ogen syndroom hadden: veel last van vermoeide, prikkende en soms pijnlijke ogen. Bij meer dan de helft van de proefpersonen vonden de onderzoekers reeds een verminderde concentratie van mucine 5AC, vooral in de groep die meer dan 7 uur per dag voor een beeldscherm doorbracht. De onderzoekers concludeerden dat lang op een beeldscherm turen hand in hand gaat met een verminderde concentratie van beschermende proteïnen in het oogvocht.

Bron

(1) Uchino Y, Uchino M, Yokoi N, et al. Alteration of Tear Mucin 5AC in Office Workers Using Visual Display Terminals. JAMA Ophthalmology. Published online June 5 2014

Hoe moet je dit nieuws interpreteren?

Dit onderzoek vindt een sterke associatie tussen beeldschermwerk en droge ogen, maar kan niet aantonen of het hier gaat om een oorzakelijk verband. Overigens werd beeldschermwerk eerder al in verband gebracht met droge ogen (2), dus verrassend zijn de resultaten niet. Het gaat hier om een klein onderzoek, slechts 96 proefpersonen, dat deels gefinancierd werd door Santen Pharmaceutical, een farmaceutisch bedrijf dat in Japan oogmedicijnen op de markt brengt.

Droge ogen kunnen zeer pijnlijk zijn. Lees meer over dit syndroom in onze patiëntenrichtlijn (3).

Conclusie

Onderzoekers vinden een verband tussen veelvuldig beeldschermwerk en een verminderde concentratie aan beschermende proteïnen in het oogvocht.

Referenties

(2) Computer-related visual symptoms in office workers. JK Portello, M Rosenfield, Y Bababekova et al. Ophthalmic & Physiological Optics 32 (2012) 375–382

(3)http://www.gezondheidenwetenschap.be/richtlijnen/droge-ogen

http://www.nhs.uk/news/2014/06June/Pages/Office-screen-work-linked-to-dry-eye-syndrome.aspx

Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief