Marleen Finoulst Verschenen op 16/02/2016

In het nieuws

Robin Peeters, hoogleraar interne geneeskunde aan het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam, hield tijdens zijn openingsrede een pleidooi voor meer boterhammen. Iets waar sommige zelfverklaarde voedingsexperten denigrerend op reageerden in de media, wat opnieuw voor verwarring zorgt voor de consument.

Factcheck

Brood hoef je zeker niet te mijden. Bruin en volkoren brood zijn gezonde producten die passen in een gezond voedingspatroon.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Brood ligt al een tijdje onder vuur. Je zou er dik van worden, of geconstipeerd. Twee beweringen die kant noch wal raken, want brood bevat minder calorieën dan ontbijtgranen en boterhammen bevorderen juist de stoelgangtransit, althans het vezelrijke bruin brood. Het pleidooi van schildklierexpert Robin Peeters had echter met jodium te maken, dat aan brood wordt toegevoegd sinds 2009. Jodium is essentieel voor de werking van de schildklier en belangrijk voor de hersenontwikkeling van ongeboren kinderen. Het komt van nature voor in zeewier, zeevis en eieren. Uit onderzoek blijkt dat consumptie van deze producten te laag is en daarom voegen bakkers, op vraag van de overheid, jodium toe aan brood, omdat bijna iedereen brood eet.

De voorbije jaren daalde de broodconsumptie echter, omdat zelfverklaarde voedingsdeskundigen allerhande brood in een slecht daglicht plaatsen. Daardoor riskeren we opnieuw een tekort aan jodium, met ernstige gezondheidsproblemen als gevolg. Om die reden brak Robin Peeters, en samen met hem andere wetenschappelijk geschoolde voedingsdeskundigen, een lans voor consumptie van bruin brood.

Bron

(1) http://www.ad.nl/ad/nl/1012/Nederland/article/detail/4242255/2016/02/10/Wil-je-gezond-blijven-Ontbijt-liever-met-een-boterham.dhtml

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

Er is geen enkele reden om brood te mijden, stelt het Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie en Ziektepreventie (VIGeZ) in een reactie op de recente heisa over brood (2). Brood hoort zeker thuis in een gezond voedingspatroon, niet alleen omdat er jodium aan toegevoegd wordt, maar ook omwille van andere essentiële voedingsstoffen, zoals vitaminen, mineralen en vezels, die geconcentreerd zitten in de zemel van de graankorrel. Daarom geldt als advies bruin of volkoren brood te verkiezen boven wit brood, suikerbrood, sandwiches, stokbrood of andere geraffineerde broodproducten.

Wie brood vervangt door bijvoorbeeld havermout, eveneens een gezond product, moet weten dat havermout niet gejodeerd wordt. Je kan je jodiumbehoefte ook op andere manieren aanvullen met producten als zeewier, zeevis en eieren, maar het gros van de bevolking gebruikt dergelijke producten te weinig.

Meer informatie over jodium vind je op de website van de Hoge Gezondheidsraad.

Conclusie

Brood hoef je zeker niet te mijden. Bruin en volkoren brood zijn gezonde producten die passen in een gezond voedingspatroon.

Referenties

http://www.vigez.be/nieuws/brood-hoef-je-niet-te-mijden

Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief