Marleen Finoulst Verschenen op 11/02/2014

In het nieuws

We lazen op een website dat vitamine C chemotherapie een ‘boost’ geeft bij vrouwen die behandeld worden voor eierstokkanker.

Factcheck

Geïnjecteerde vitamine C vermindert de nevenwerkingen bij chemotherapie voor vrouwen met gevorderde eierstokkanker. Het gaat om een kleine studie (25 vrouwen) waarvan de resultaten nog bevestigd moeten worden in grootschaliger onderzoek.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Dit nieuws werd verspreid door de universiteit van Kansas in de Verenigde Staten. Zij onderzochten of vitamine C, toegediend in injecties, samen met een chemokuur, een invloed heeft op de gevorderde eierstokkanker (1). Dat deden ze nadat ze in het laboratorium hadden vastgesteld dat een antikankermedicijn meer effect heeft op menselijke eierstokkankercellen in een schaaltje, wanneer je daar vitamine C aan toevoegt.

Aangemoedigd door deze vaststelling brachten ze menselijke eierstokkankercellen in proefmuizen en behandelden de diertjes vervolgens met chemotherapie met en zonder vitamine C. Omdat de combinatie ook hier meer effect had op de kanker dan het medicijn alleen, werd aan patiënten met gevorderde eierstokkanker gevraagd om deel te nemen aan een studie. De ene helft van hen kreeg enkele chemotherapie, de andere helft kreeg chemotherapie plus vitamine C injecties. Helaas vonden de onderzoekers bij deze vrouwen geen noemenswaardig verschil: de kanker reageerde nauwelijks beter op de behandeling met toegevoegd vitamine C. Wel rapporteerde de vitamine C groep duidelijk minder nevenwerkingen (misselijkheid, braken). Daarom besloten de onderzoekers dat dankzij injecties met vitamine C een chemokuur bij eierstokkanker beter te verdragen is.

Bron

(1) Ma Y, Chapman J, Levine M, et al. High-Dose Parenteral Ascorbate Enhanced Chemosensitivity of Ovarian Cancer and Reduced Toxicity of Chemotherapy. Science Translational Medicine. Published online February 5 2014

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

Het gaat om een kleine studie: slechts 25 vrouwen. De gunstige effecten moeten nog bevestigd worden in grotere groepen; dat meldden de onderzoekers zelf ook. Een gunstig effect op de chemotherapie bij eierstokkanker betekent niet automatisch dat vitamine C ook andere types van chemokuren voor andere kankers draaglijker maakt. In de studie wordt vitamine C ook geïnjecteerd, dus of dat affect ook geldt voor pilletjes of vitamine C-rijk voedsel is niet bekend.

Een zwakte van het onderzoek is dat de vrouwen wisten in welke onderzoeksgroep ze ingedeeld waren: die met of zonder vitamine C. De verwachtingen over vitamine C bleken hooggespannen, wat het resultaat – minder ervaren nevenwerkingen – kan beïnvloed hebben. 

Conclusie

Geïnjecteerde vitamine C vermindert de nevenwerkingen bij chemotherapie voor vrouwen met gevorderde eierstokkanker. Het gaat om een kleine studie (25 vrouwen) waarvan de resultaten nog bevestigd moeten worden in grootschaliger onderzoek.

Referenties

http://www.nhs.uk/news/2014/02February/Pages/Vitamin-C-not-proven-to-boost-chemo.aspx

Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief