Marleen Finoulst Verschenen op 28/10/2014

In het nieuws

Volgens krantenberichten krijgen ouderen die dagelijks chocomelk drinken weer een geheugen zoals een 30- tot 40-jarige. Dat zou blijken uit een nieuwe Amerikaanse studie.

Factcheck

Dagelijkse hoge doses flavanol, een antioxidant uit cacaobonen, blijken de doorbloeding in een deel van de hersenen dat in verband gebracht wordt met het geheugen te verbeteren. Of het geheugen verbetert, werd hier niet aangetoond.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Het gaat om een kleine Amerikaanse studie bij gezonde, niet-actieve volwassenen tussen 50 en 70 jaar. De testpersonen kregen een hersenscan waarbij de activiteit van die hersenzone geëvalueerd werd die in verband gebracht wordt met het geheugen. Vervolgens werden ze onderverdeeld in vier groepen: één groep kreeg een hoge dosis (900mg) flavanol (een antioxidant dat overvloedig aanwezig is in cacaobonen) in combinatie met een aeroob oefenprogramma (1 uur per dag, 4 dagen per week), een tweede groep kreeg een hoge dosis flavanol zonder oefenprogramma, de derde een lage dosis (10mg) flavanol met oefenprogramma en de vierde enkel een lage dosis flavanol. Drie maanden later werd het geheugen getest met de ModBent-test: de testpersoon kreeg een complex beeld te zien en onmiddellijk daarna een nieuw, gelijkaardig beeld. Bedoeling is dat hij of zij zo snel mogelijk klikt wanneer het tweede beeld identiek is aan het eerste.

Alle proefpersonen kregen een nieuwe hersenscan: de zone die met het geheugen gelinkt wordt, bleek iets beter doorbloed in de testgroep die hoge doses flavanol hadden ingenomen, onafhankelijk van het oefenprogramma. De groep die hoge doses flavanol kreeg, reageerde ook iets sneller (gemiddeld 630 milliseconden) in vergelijking met de groep die lage doses flavanol kreeg.

De onderzoekers besloten dat hoge doses flavanol per dag de hersendoorbloeding in de geheugenzone verbeterde, alsook de reactiesnelheid, maar niet de accuraatheid om beelden te herkennen. Dat wijst erop dat dagelijkse cacaoconsumptie het geheugen kan verbeteren.

Bron

(1) Brickman AM, Khan UA, Provenzano FA, et al. Enhancing dentate gyrus function with dietary flavanols improves cognition in older adults. Nature Neuroscience. Published online October 26 2014

Hoe moet je dit nieuws interpreteren?

Het gaat om een kleine studie, waarbij slechts 37 mensen het hele traject doorliepen. Dat hun fysieke fitness niet veranderde, kan er op wijzen dat ze het voorgeschreven oefenprogramma niet volgden zoals opgedragen. De flavanol-supplementen die de proefpersonen kregen, komen niet overeen met de dosis in een doorsnee kop chocomelk, maar zijn veel hoger. De doses werden speciaal voor dit onderzoek ontworpen. Bij nader inzien bleek dat één van de onderzoekers tewerkgesteld is bij Mars, één van de marktleiders onder de chocoladeproducenten, wat de resultaten zou kunnen beïnvloed hebben.

De studie toonde overigens niet aan dat het geheugen verbeterde, maar wel dat de reactietijd iets verkortte bij inname van hoge doses flavanol. Het persbericht, dat de betrokken universiteit uitstuurde, stelt evenwel dat een deelnemer die een geheugen heeft van een 60-jarige na 3 maanden het geheugen heeft van een 30- tot 40-jarige, wat een veronderstelling is die niet werd aangetoond in het onderzoek.

Conclusie

Dagelijkse hoge doses flavanol, een antioxidant uit cacaobonen, blijken de doorbloeding in een deel van de hersenen dat in verband gebracht wordt met het geheugen te verbeteren. Of het geheugen verbetert, werd hier niet aangetoond.

Referenties

http://www.nhs.uk/news/2014/10October/Pages/A-mug-of-cocoa-is-not-a-cure-for-memory-problems.aspx

Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief