Marleen Finoulst Verschenen op 01/03/2016

In het nieuws

Wat je ook smeert, rimpels krijg je toch. Hoewel. Wetenschappers aan de universiteit van Newcastle hebben het enzym in de huid ontdekt dat afneemt wanneer we ouder worden. Belandt dat enzym in een potje, dan komt een eeuwig jonge huid misschien heel dichtbij.

Factcheck

Onderzoekers hebben mogelijk een stukje van de puzzel opgelicht in de mechanismen die leiden tot huidveroudering, maar een miraculeuze antirimpelcrème is nog lang niet voor morgen.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Onderzoekers van de universiteit van Newcastle onderzochten chirurgisch verwijderde stukjes huid, afkomstig van het voorhoofd van 27 mannen, in het laboratorium (1). Daarin onderzochten ze de enzymactiviteit en vergeleken die tussen oude, niet meer delende, en jonge, nog volop delende huidcellen. Meer bepaald werd gefocust op het zogenaamd mitochondriaal complex II, een enzym dat een rol speelt in de mitochondriën van de cellen, de kacheltjes zeg maar, die voedingsstoffen afbreken en omzetten in energie. De onderzoekers stelden vast dat dit enzym duidelijk minder actief was in de oude huidcellen in vergelijking met de jonge exemplaren. Daarom vermoedden ze dat dit complex enzym een rol speelt bij huidveroudering, wat op termijn zou kunnen leiden tot antiverouderingsbehandelingen.

Bron

(1) Bowman A, Birch-Machin MA. Age-Dependent Decrease of Mitochondrial Complex II Activity in Human Skin Fibroblasts. Journal of Investigative Dermatology. Published online February 29 2016

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

Het gaat om een laboratoriumstudie op een kleine hoeveelheid huidstalen van mannen. De betekenis van de verminderde activiteit van het betreffende enzym is niet aangetoond: het is niet omdat dit enzym minder actief is in oudere cellen, dat dit een rol speelt bij huidveroudering. Dergelijke theorieën zijn veel te kort door de bocht. De resultaten moeten nog bevestigd worden in dierexperiment en vervolgens bij mensen in levende lijve. De ervaring leert dat menselijke cellen zich soms anders gedragen in laboschaaltjes dan in het lichaam. Bovendien is niet zeker dat verhogen van deze enzymactiviteit enig effect zal hebben op de huidveroudering, en indien dit zo zou zijn, welke nevenwerkingen daarbij kunnen optreden.

Conclusie

Onderzoekers hebben mogelijk een stukje van de puzzel opgelicht in de mechanismen die leiden tot huidveroudering, maar een miraculeuze antirimpelcrème is nog lang niet voor morgen.

Referenties

http://www.nhs.uk/news/2016/02February/Pages/Have-scientists-really-discovered-why-skin-ages.aspx

Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief