Marleen Finoulst Verschenen op 04/04/2014

In het nieuws

We lezen in de krant dat Britse artsen ontdekt hebben dat de illegale partydrug ketamine een effectieve behandeling is voor depressies. Ze zouden zopas een eerste succesvolle proef hebben afgerond.

Factcheck

Ketamine in lage dosis, 1000 keer lager gedoseerd dan de drug, kan veilig gebruikt worden voor mensen met zeer ernstige depressies die niet kunnen geholpen worden met de klassieke antidepressiva en psychotherapie. We zijn echter nog veraf van een nieuw antidepressivum.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Onderzoekers recruteerden 28 patiënten met zeer ernstige therapieresistente depressie. Het gaat om patiënten die in aanmerking komen voor elektroshocktherapie (ECT), wat wordt voorbehouden voor sterk invaliderende depressies die niet beteren met antidepressiva en psychotherapie. Het effect van ECT op depressie komt slechts moeizaam tot stand en bovendien zijn nevenwerkingen, zoals geheugenverlies, niet uit te sluiten. Van ketamine, dat als medicijn gebruikt wordt in de anesthesie, wordt al langer beweerd dat het een snel antidepressief effect zou hebben, ook al wordt het daar nooit voor gebruikt. 

De onderzoekers wilden nagaan of injecties met lage doses ketamine een alternatief kunnen zijn voor ECT, zonder de negatieve gevolgen voor het geheugen. Van de 28 patiënten die deelnamen aan deze studie en gedurende 3 weken éénmaal per week een injectie ketamine kregen, voelden 8 zich inderdaad beter, na de eerste injectie, de andere 5 na de tweede injectie (1). Nog 8 mensen stapten vroegtijdig uit het onderzoek, omwille van nevenwerkingen en angstaanvallen. Bij de overigen stelden de onderzoekers geen noemenswaardig effect vast.

Bron

(1) Diamond PR, Farmery AD, Atkinson S, et al. Ketamine infusions for treatment resistant depression: a series of 28 patients treated weekly or twice weekly in an ECT clinic. Journal of Psychopharmacology. Published online April 3 2014

Hoe moet je dit nieuws interpreteren?

De doses ketamine die in deze studie gebruikt werden, zijn veel lager dan wat gangbaar is als partydrug: de toegediende dosis bedroeg 0,5 mg. Wie ketamine als drug gebruikt, neemt zo'n 100 mg in per keer. Beide zijn dus niet te vergelijken. Deze studie is erg beperkt en er was ook geen controlegroep. De onderzoekers wilden vooral weten of lage doses ketamine veilig zijn voor die patiënten die niet kunnen behandeld worden met klassieke antidepressiva. Ze wilden ook weten of ketamine geheugenproblemen veroorzaakt, wat in deze groep alvast niet het geval was. Anderzijds reageerde slechts één derde van de behandelde groep gunstig, wat niet veel is.

Conclusie

Ketamine in lage dosis, 1000 keer lager gedoseerd dan de drug, kan veilig gebruikt worden voor mensen met zeer ernstige depressies die niet kunnen geholpen worden met de klassieke antidepressiva en psychotherapie. We zijn echter nog veraf van een nieuw antidepressivum.

Referenties

http://www.nhs.uk/news/2014/04April/Pages/Ketamine-tested-as-severe-depression-treatment.aspx

Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief