Cebam Verschenen op 29/05/2018

In het nieuws

Bij zweterig weer draait de geruchtenmolen over deodorant op volle toeren. Bepaalde ingrediënten, zoals aluminium en parabenen, zouden borstkanker veroorzaken.

Factcheck

Tot nog toe zijn er geen aanwijzingen dat aluminium of parabenen aanwezig in deodorant borstkanker zouden kunnen veroorzaken. De studies die dat wel beweren deugen methodologisch niet, zijn onvoldoende of niet getest bij mensen. Degelijke langetermijnstudies over effecten op de gezondheid bij gebruik van deodorant bestaan niet en zijn ook moeilijk uit te voeren.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Geruchten over nare gevolgen van deodorant op de gezondheid circuleren op internet en duiken geregeld op in de media. Vooral aluminium, maar ook parabenen worden geviseerd. Er zijn diverse deo’s zonder aluminium of zonder parabenen op de markt, wat de geruchtenmolen voedt.

Veel deo’s bevatten aluminiumzouten, dit zijn stoffen die inwerken op de zweetklieren en de productie van okselzweet verminderen. Enkele laboratoriumstudies hebben vastgesteld dat toevoeging van aluminium aan borstkliercellen in een proefschaaltje leidt tot celveranderingen die aanleiding zouden kunnen geven tot ontstaan van kanker. Dit werd echter nooit aangetoond bij mensen. Daarnaast is er een studie gebaseerd op bevraging van borstkankerpatiënten, waarin veel vrouwen bevestigen dat ze geregeld de oksels scheerden en meteen daarna een deodorant gebruikt hadden. Helaas ondervroegen de onderzoekers enkel borstkankerpatiënten en geen vrouwen zonder borstkanker, die mogelijk hetzelfde deden. Aluminiumzouten, afkomstig van deodorant, werden in hogere concentraties teruggevonden in okselklieren van vrouwen met borstkanker in vergelijking met vrouwen zonder borstkanker, volgens nog een andere studie.

Parabenen, een andere groep stoffen die vaak wordt gewantrouwd, zitten als bewaarmiddel in deodorant en andere cosmetische producten. In labo- en dierexperimenten heeft men vastgesteld dat deze stoffen een zwak oestrogeen effect hebben: ze bootsen de werking van het vrouwelijk hormoon oestrogeen lichtjes na. Oestrogeen speelt een rol in het ontstaan van borstkanker en daarom worden ook parabenen verdacht.

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

Tot op heden zijn er geen degelijke studies die kunnen bevestigen dat deodorant een rol speelt in het ontstaan van borstkanker. De studies die steeds opnieuw worden aangehaald zijn methodologisch zwak (bijv. geen controlegroep) of ze zijn enkel in het lab of in dierexperimenten gebeurd. De studie die een hogere concentratie aluminium in borstkankerweefsel vond, kan niet aantonen dat aluminium een actieve rol speelt in het ontstaan van borstkanker. Het kan ook gaan om een toevallige vondst.

Aluminium zit overigens ook in voedsel, drinkwater, verpakkingsmateriaal en andere cosmetica. We komen er voortdurend mee in contact. Omdat niet duidelijk is of hoge concentraties de gezondheid al dan niet schaden, heeft men bovengrenzen (maximale blootstelling) afgesproken, waar je bij normaal gebruik van cosmetica steeds onder blijft.

Wie toch ongerust is over deodorant met aluminium en/of parabenen, kan deo’s kopen die deze stoffen niet bevatten. Een andere tip is geen deo aanbrengen meteen na het scheren van de oksels, maar even te wachten.

Conclusie

Tot nog toe zijn er geen aanwijzingen dat aluminium of parabenen aanwezig in deodorant borstkanker zouden kunnen veroorzaken. De studies die dat wel beweren deugen methodologisch niet, zijn onvoldoende of niet getest bij mensen. Degelijke langetermijnstudies over effecten op de gezondheid bij gebruik van deodorant bestaan niet en zijn ook moeilijk uit te voeren.

Referenties

Meer info: https://www.kanker.be/nieuws/aluminium-deodorants-een-risico-op-kanker
Bron: Medizin-Transparent: https://www.medizin-transparent.at/brustkrebs-durch-deos

Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief