Marleen Finoulst Verschenen op 17/09/2015

In het nieuws

Mensen vallen af als ze eten van een kleiner bord en met kleiner bestek, en drinken uit kleinere glazen. Door de porties overal te verkleinen, kan de zwaarlijvigheidsepidemie worden gekeerd, denken Britse onderzoekers.

Factcheck

Wanneer je kleinere borden en kleiner bestek gebruikt, ga je vanzelf wat minder eten. Op voorwaarde dat je dat kleiner bord geen twee keer volschept natuurlijk.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Onderzoekers van de Britse universiteiten Oxford en Cambridge verzamelden alle tot 2013 goed uitgevoerde studies die de invloed van portiegrootte, verpakkingen en bestekgrootte op het eetgedrag onderzochten. Die brachten ze samen in een overzichtsonderzoek (1). Ze includeerden 72 degelijke studies en kwamen tot de vaststelling dat wie grotere porties krijgt voorgeschoteld, een grotere verpakking en zelfs groter bestek, geneigd is om meer te eten. Dit geldt zowel voor kinderen als volwassenen. Wie een kleiner bord en kleiner bestek gebruikt, eet zo’n 144 tot 228 kilocalorieën minder per dag, wat neerkomt op 4.000 tot 6.000 kilocalorieën per maand of een verlies van een halve tot één kilogram lichaamsgewicht.

De onderzoekers wijzen erop dat verpakkingen en porties, bijvoorbeeld van kant-en-klare maaltijden, in de voorbije decennia groter werden, waardoor mensen steeds meer gingen eten. De impact van de grootte van glazen op drinkgewoonten, was minder duidelijk.

De onderzoekers concluderen dat kleinere borden en kleiner bestek echt helpen om het gewicht onder controle te houden en vragen dat de voedingsindustrie ook werk maakt van kleinere porties.

Bron

(1) Hollands GJ, Shemilt I, Marteau TM, et al. Portion, package or tableware size for changing selection and consumption of food, alcohol and tobacco. Cochrane Database of Systematic Reviews. Published online September 14 2015

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

Dit is een goed uitgevoerde studie (Cochrane Systematic Review, het neusje van de zalm wat wetenschappelijke studies betreft), dus we kunnen ervan uitgaan dat kleinere borden en dito bestek inderdaad minder doen eten. Enige vraag is wel of mensen na verloop van tijd al dan niet vaker zullen eten, waardoor ze toch weer meer calorieën opnemen. De meeste van de opgenomen studies gingen over een relatief korte tijdsspanne. Heel wat studies zijn Amerikaans. Portiegrootte, denk maar aan de drinkbekers in fastfoodketens, evolueerden ginds wel anders dan hier.

Mensen zijn geneigd een vol bord leeg te eten om verschillende redenen: omdat we het zo geleerd hebben, om geen voedsel te verspillen of omdat we ervoor betaald hebben. We stoppen dus niet simpelweg met eten wanneer we verzadigd zijn.

De idee om kleinere borden en dito bestek te gebruiken om gewicht te verliezen, is niet nieuw. Bij heel wat diëten wordt dit reeds aanbevolen.

Conclusie

Wanneer je kleinere borden en kleiner bestek gebruikt, ga je vanzelf wat minder eten. Op voorwaarde dat je dat kleiner bord geen twee keer volschept natuurlijk.

Referenties

http://www.nhs.uk/news/2015/09September/Pages/Decreasing-portion-sizes-could-cut-obesity-levels.aspx

Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief