Marleen Finoulst Verschenen op 05/03/2014

In het nieuws

Uit je vel springen van woede zou het risico op een hartinfarct met een factor 5 verhogen. Dat stellen onderzoekers vast. Wat bedoelen ze precies?

Factcheck

Woede-uitbarstingen verhogen het risico op een hartaanval in beperkte mate, en vooral bij mensen die reeds een verhoogd risico lopen.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Amerikaanse onderzoekers legden 9 studies samen die het verband onderzochten tussen
woede-uitbarstingen en het voorkomen van hartinfarct, beroerte en hartritmestoornissen binnen de twee uur na de uitval (1). Het gaat om studies die vrij belangrijke verschillen vertonen in de wijze van uitvoering: andere omschrijvingen van woede-uitbarstingen, andere intervallen tussen woede en hart-incident, andere landen met grote verschillen in de onderzochte populaties, enzovoort. De onderzoekers tot volgende analyse. Het risico op een angoraanval (hartkramp) en/of een hartinfarct binnen de 2 uur na de woede-uitbarsting is 4,74 keer groter dan het risico op angor en/of een infarct in rustigere omstandigheden. Het risico op een beroerte na een woede-uitbarsting is daarentegen niet verhoogd, al toont 1 (van de 9) studie wel een duidelijk vehoogd risico op het knappen van een verwijd bloedvat in de hersenen (aneurysma) na een woede-uitval. Wat het risico op hartritmestoornissen na een woede-uitbarsting betreft, zijn de studies te verschillend en moeilijk onderling te combineren, wat uitspraken doen bemoeilijkt.

Bron

(1) Mostofsky E, Penner EA, Mittleman MA. Outbursts of anger as a trigger of acute cardiovascular events: a systematic review and meta-analysis. European Heart Journal. Published online March 3 2014

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

Het risico op een hartinfarct na een woede-uitbarsting lijkt sterk verhoogd (met een factor 5), maar blijft in realiteit zeer beperkt en afhankelijk van andere risicofactoren bij een individu. Voor gezonde individuën met een laag risico op een hartinfarct, zorgt één woede-uitbarsting per maand voor één extra hartinfarct per 10.000 mensen per jaar. Voor de groep met een hoog risico op een hartinfarct (door roken, hoge bloeddruk, diabetes, overgewicht, gebrek aan beweging,...) betekent één woede-uitbarsting per maand 4 extra hartinfarcten per 10.000 mensen per jaar. Overigens is niet aangetoond dat het verband tussen woede en infarct een oorzakelijk verband is.

Conclusie

Woede-uitbarstingen verhogen het risico op een hartaanval in beperkte mate, en vooral bij mensen die reeds een verhoogd risico lopen.

Referenties

http://www.nhs.uk/news/2014/03March/Pages/Angry-outbursts-may-up-heart-attack-risk.aspx

Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief