Marleen Finoulst Verschenen op 23/12/2015

In het nieuws

Een Amerikaanse onderzoeker zegt het bewijs te hebben gevonden waarom bepaalde stoffen migraine uitlokken. Zijn theorie zou kunnen leiden tot nieuwe therapieën.

Factcheck

Deze studie is weinig betrouwbaar: we kunnen niet spreken van een nieuwe theorie over migraine, laat staan van een doorbraak.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Een onderzoeker van de Universiteit van Maine bracht een reeks eerder gevoerde studies over uitlokkende factoren bij migraine samen voor een grondige analyse (1). Hij stelde vast dat de meest frequente uitlokkende factoren (triggers) voor migraine, zoals rode wijn, aspartaam of infecties, iets gemeen hebben: ze verhogen allemaal het niveau van oxidatieve stress in de weefsels. Oxidatieve stress betekent dat in het lichaam vrije zuurstofradicalen gevormd worden. Dit zijn moleculen die op diverse manieren leiden tot celschade. Veroudering bijvoorbeeld, wordt verklaard door een toename van oxidatieve stress, al is dat nooit echt aangetoond. De onderzoeker doorploegde de literatuur voor 22 triggers van migraine en stelde tekens een toename aan oxidatieve stress vast, bij de ene trigger al duidelijker dan bij de andere.

Hij concludeert dat de echte oorzaak van migraine wel eens oxidatieve stress zou kunnen zijn, al geeft hij toe dat verder onderzoek nodig is. Vrije radicalen worden geneutraliseerd door antioxidanten, waaronder vitamines. Vitamines zouden volgens zijn theorie dus migraineaanvallen kunnen voorkomen. Althans, dat vermoedt hij, want dit werd niet onderzocht.

Bron

(1) Borkum JM. Migraine Triggers and Oxidative Stress: A Narrative Review and Synthesis. Headache. Published online December 7 2015

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

Deze onderzoeker heeft een methode gekozen die op zich weinig betrouwbaar is: hij koos enkel die studies uit die in zijn kraam pasten en liet andere studies links liggen. De meeste studies in zijn analyse zijn dierexperimenten en laboratoriumonderzoeken, waarvan de resultaten niet bevestigd werden bij mensen. Dat kan ook moeilijk. Je kan niet aantonen in levende hersenen van migrainepatiënten of er een toename is van het aantal vrije radicalen wanneer ze bijvoorbeeld chocolade eten of rode wijn drinken.

Voor een aantal van de geselecteerde studies bestaat er inderdaad een duidelijke toename van oxidatieve stress in de bestudeerde celculturen, maar voor andere is dat veel minder duidelijk. Bijvoorbeeld voor vermoeidheid, pollutie of vochttekort zijn de resultaten betwistbaar.

Conclusie

Deze studie is weinig betrouwbaar: we kunnen niet spreken van een nieuwe theorie over migraine, laat staan van een doorbraak.

Referenties

http://www.nhs.uk/news/2015/12December/Pages/New-theory-about-causes-of-migraines-is-published.aspx

Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief