Marleen Finoulst Verschenen op 18/06/2014

In het nieuws

Diabetespatiënten die dagelijks hun bloed moeten controleren en zichzelf moeten injecteren met insuline, kunnen die klus over enkele jaren allicht overlaten aan een zogeheten kunstmatige pancreas. Dat lezen we in de krant.

Factcheck

Mensen met diabetes type 1 kunnen in de toekomst misschien gebruik maken van een intelligente insulinepomp die zelf de bloedsuikerwaarde meet en daaruit de nodige insuline berekent en toedient. Dit pompsysteem, artificiële pancreas genoemd, werd in deze studie enkel ‘s nachts uitgetest, wanneer de suikerspiegel minder schommelt. De resultaten zijn veelbelovend.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Onderzoekers van Britse universiteiten onderzochten een soort insulinepomp die constant de bloedsuikerwaarde in het bloed meet en daaruit berekent hoeveel insuline de pomp dient af te geven (1). De drager van zo’n intelligente pomp moet zijn bloedsuikerwaarde niet langer zelf bepalen en hoeft zich ook geen insuline te injecteren. De pomp, die buiten het lichaam gedragen wordt, is bestemd voor mensen met diabetes type 1. Dat is de meer zeldzame aangeboren vorm die vooral op kinderleeftijd begint en gekenmerkt wordt door het quasi ontbreken van eigen insuline.

Dit pompsysteem werd uitgetest bij 25 mensen met diabetes type 1 (gemiddelde leeftijd 43 jaar) die het gewoon zijn hun bloedsuiker te bepalen en zichzelf insuline toe te dienen. De pomp werd enkel ’s nachts gebruikt: aangekoppeld na het avondeten en afgekoppeld voor het ontbijt. Doel was nagaan of deze bloedsuikerwaarden op die manier konden verbeterd worden over een periode van 4 weken en of het risico op een hypoglycemie (een te lage bloedsuikerwaarde, die kan leiden tot bewustzijnsverlies) kon beïnvloed worden. Dat bleek het geval: door de pomp ’s nachts te gebruiken, bleef de bloedsuikerwaarde binnen de grenswaarden en hadden de deelnemende patiënten minder hypo’s overdag. Conclusie van de onderzoekers: gebruik van deze zogenaamde artificiële alvleesklier of pancreas ‘s nachts verbetert de controle van de bloedsuikerwaarden en vermindert het risico op hypoglycemie over een periode van 4 weken.

Bron

(1) Thabit H, Lubina-Solomon A, Stadler M, et al. Home use of closed-loop insulin delivery for overnight glucose control in adults with type 1 diabetes: a 4-week, multicentre, randomised crossover study. The Lancet Diabetes and Endocrinology. Published online June 16 2014

Hoe moet je dit nieuws interpreteren?

Insulinepompen zijn al langer in gebruik, maar dit systeem kan ’s nachts gebruikt worden, waarbij het automatisch de bloedsuikerwaarden in het vocht tussen de cellen meet en daaruit berekent hoeveel insuline de patiënt nodig heeft. Door ook ’s nachts insuline toe te dienen, kan de bloedsuikerwaarde overdag makkelijker constant gehouden worden en loopt de patiënt minder risico op hypoglycemie.

Dit systeem is enkel bestemd voor mensen met diabetes type 1, veruit een minderheidsgroep binnen diabetes. Tachtig procent heeft immers type 2, dat vooral ontstaat door ongezonde eetgewoonten, te weinig beweging en familiale aanleg. Voor deze mensen heeft de pomp geen zin.

De pomp omschrijven als een kunstmatige alvleesklier geeft de idee dat het hier om een artificieel orgaan gaat dat wordt ingeplant, maar dat is het dus helemaal niet. Het gaat om een intelligent pompsysteem dat buiten het lichaam gedragen wordt.

Het systeem werd in dit onderzoek uitgetest gedurende de nacht. Of het ook overdag zal kunnen gebruikt worden, is nog niet bekend. Overdag schommelt de bloedsuikerwaarde veel meer door eetgedrag en fysieke activiteit.

Conclusie

Mensen met diabetes type 1 kunnen in de toekomst misschien gebruik maken van een intelligente insulinepomp die zelf de bloedsuikerwaarde meet en daaruit de nodige insuline berekent en toedient. Dit pompsysteem, artificiële pancreas genoemd, werd in deze studie enkel ‘s nachts uitgetest, wanneer de suikerspiegel minder schommelt. De resultaten zijn veelbelovend.

Referenties

http://www.nhs.uk/news/2014/06June/Pages/Bionic-pancreas-could-be-used-to-treat-diabetes.aspx

Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief