Cebam Verschenen op 03/04/2018

In het nieuws

Bij patiënten met gevorderde secundair progressieve MS vermindert siponimod het risico op verslechtering van de ziekte, dat meldt een internationale onderzoeksgroep.

Factcheck

Op dit moment worden diverse nieuwe geneesmiddelen voor MS getest. Eén daarvan is siponimod, dat volgens een nieuwe studie een gunstig effect heeft op gevorderde MS. Het middel is nog niet op de markt.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Multiple sclerose, of kortweg MS, is een chronische ziekte van het centrale zenuwstelsel, waarbij regelmatig ontstekingen optreden op verschillende plaatsen in de hersenen of het ruggenmerg. Er bestaan verschillende vormen. De helft van de patiënten met de meest voorkomende vorm, deze met opflakkeringen en rustige periodes, evolueert na ongeveer 10 jaar naar zogenaamde secundair-progressieve MS. Voor deze groep werd een nieuw medicijn ontwikkeld, genaamd siponimod, dat de progressie van de ziekte zou vertragen. Dit werd zopas bevestigd in een nieuwe studie waaraan 1651 patiënten met secundair progressieve MS deelnamen. Een deel van hen kreeg siponimod-tabletten (2 mg per dag) en de anderen kregen placebo. Om de 3 maanden werden alle patiënten uitvoerig getest en onderzocht (MRI-scan). De gemiddelde behandelduur bedroeg 18 maanden. De groep die siponimod had gekregen ging minder achteruit in vergelijking met de placebogroep: bij 26% van de siponimod-patiënten verslechterde de situatie in vergelijking met 32% van de placebogroep. Nevenwerkingen waren mild: trage hartslag en vermindering van het aantal witte bloedcellen. De onderzoekers besluiten dat siponimod een goede kans maakt om erkend te worden als nieuwe behandeling voor patiënten met secundair-progressieve MS.


Bron

(1) Kappos L, Bar-Or A, Cree BAC, et al. Siponimod versus placebo in secondary progressive multiple sclerosis (EXPAND): a double-blind, randomised, phase 3 studyThe Lancet. Published online March 22 2018

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

De studie werd gefinancierd door geneesmiddelenfabrikant Novartis en de patiënten werden in 31 landen gerekruteerd. Dit is een goed uitgevoerde studie met een gunstig resultaat voor een bepaalde groep MS-patiënten. De resultaten tonen wel dat niet iedereen gunstig reageert op de behandeling. Verder onderzoek zal moeten uitwijzen waarom dat zo is. Siponimod remt het voortschrijden van de ziekte af maar geneest ze niet.

Het middel is op dit moment nog niet verkrijgbaar.

Conclusie

Op dit moment worden diverse nieuwe geneesmiddelen voor MS getest. Eén daarvan is siponimod, dat volgens een nieuwe studie een gunstig effect heeft op gevorderde MS. Het middel is nog niet op de markt.

Referenties

https://www.nhs.uk/news/medication/new-drug-advanced-stage-multiple-sclerosis/

Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief