Marleen Finoulst Verschenen op 12/01/2015

In het nieuws

Zou het niet heerlijk zijn als er gewoon een pil was waardoor je meer ging verbranden? 'Goed nieuws!', lezen we in een krant. 'Onderzoekers aan de Salk Institute zijn hier hard mee bezig'.

Factcheck

Het gaat om een dierexperiment waarbij een nieuwe molecule (Fex) een impact heeft op het verzadigingsgevoel van dikke muisjes. Het is nog helemaal niet zeker of dit onderzoek zal leiden tot een nieuwe dieetpil.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Amerikaanse onderzoekers ontwikkelden een molecule, fexaramine (kortweg 'fex'), dat de productie van een proteïne stimuleert dat gewoonlijk verschijnt wanneer we beginnen te eten. De precieze functie van dit proteïne is nog niet bekend, maar mogelijk speelt het een rol bij de verzadiging.

Wetenschappers wilden uitzoeken of Fex een mogelijke dieetpil kan zijn. Daarvoor deden ze een reeks experimenten bij muizen (1). Verwacht werd dat Fex een vol gevoel geeft. Muizen met normaal gewicht kregen ofwel pillen met placebo, ofwel pillen met Fex. Vijf weken later stelden de onderzoekers geen enkel verschil vast tussen beide groepen. In een tweede proef kregen obese muizen ofwel placebo, ofwel Fexpillen, naast een vetrijk dieet. Na vijf weken waren de obese muizen die placebo hadden gekregen, nog dikker geworden. De obese muizen die Fex gekregen hadden, werden daarentegen niet dikker, maar vielen ook niet af. Daarnaast had Fex een gunstige invloed op het metabolisme van de dikke muisjes: meer ongezond wit vet werd omgezet in gezonder bruin vet en de gevoeligheid voor insuline was verhoogd.

De onderzoekers concludeerden dat fexaramine een gunstige impact heeft op het metabolisme van obese muisjes en mogelijk hun gevoel van verzadiging stimuleert.

Bron

(1) Fang S, Suh JM, Reilly SM, et al. Intestinal FXR agonism promotes adipose tissue browning and reduces obesity and insulin resistance. Nature Medicine. Published online January 5 2015

Hoe moet je dit nieuws interpreteren?

Het gaat om een dierexperiment, dus de resultaten moeten eerst herhaald worden in andere dierproeven en vervolgens bij mensen getest. De pillen hadden ook nevenwerkingen, omdat het eiwit niet alleen een rol speelt bij verzadiging, maar ook in andere organen voorkomt. Hoe dit bij mensen zal uitpakken, is een groot vraagteken. Op muisjes met een normaal gewicht hadden de pillen geen invloed. Dikke muizen vermagerden evenmin, ze kwamen alleen niet meer bij. De wetenschappers die dit onderzoek uitvoerden, zijn ook betrokken bij de ontwikkeling van Fex: ze hebben er dus belang bij dat het werkt.

Zelfs al vertoont Fex gunstige resultaten bij obese muisjes, is het afwachten of de pil ook bij mensen zal aanslaan. Als dat het geval is, is de nieuwe dieetpil zeker nog niet voor de eerste jaren verkrijgbaar.

Deze studie kwam veel te vroeg in de media en lijkt veelbelovend, terwijl er nog veel open vragen zijn.

Conclusie

Het gaat om een dierexperiment waarbij een nieuwe molecule (Fex) een impact heeft op het verzadigingsgevoel van dikke muisjes. Het is nog helemaal niet zeker of dit onderzoek zal leiden tot een nieuwe dieetpil.

Referenties

http://www.nhs.uk/news/2015/01January/Pages/Could-meal-in-a-pill-trick-body-into-losing-weight.aspx

Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief