Marleen Finoulst Verschenen op 21/05/2015

Door u gekozen

De consumptie van flessenwater is de voorbije 20 jaar enorm gestegen, vooral in Europa. Terwijl water uit de kraan zoveel malen goedkoper is. Zijn er redenen om water in flessen te verkiezen boven leidingwater?

Factcheck

Flessenwater is niet gezonder dan water uit de kraan. Maar veel mensen verkiezen de smaak van flessenwater, omwille van het chloorluchtje van leidingwater. Flessenwater is wel veel duurder en de flessen zorgen voor een gigantische afvalberg. Meer afval betekent meer vervuilende stoffen in het milieu wat zowel onze gezondheid als die van onze medemensen bedreigt.

Lees verder »

Wat weten we hierover?

Flessenwater is water afkomstig uit natuurlijke bronnen. De bron voor Spa bevindt zich bijvoorbeeld in de Hoge Venen en wordt strikt beveiligd. Andere merken bottelen water afkomstig uit andere bronnen. Flessenwater is veel duurder dan leidingwater.

Mensen kopen flessenwater om diverse redenen, zo leert onderzoek (2). Ze vinden het lekkerder en aantrekkelijker, en veronderstellen dat het gezonder is dan water uit de kraan. Gebruiksgemak speelt soms ook een rol.

Gevraagd naar de redenen waarom het gezonder zou zijn, antwoorden consumenten in een onderzoek dat het mineraalgehalte van flessenwater groter is. In werkelijkheid klopt dit slechts voor enkele merken. Leidingwater bevat ook mineralen zoals magnesium en calcium, soms zelfs meer dan flessenwater, maar dat is minder bekend.

Anderen drinken flessenwater omdat ze bezorgd zijn over de veiligheid van leidingwater, terwijl water uit de kraan het meest en best gecontroleerde voedingsproduct is waarover we beschikken. Het is veilig. Drinkwatermaatschappijen worden bij wet verplicht het leidingwater continu te controleren op minstens 60 parameters die betrekking hebben op de gezondheid van de consument (3). Leidingwater mag bijvoorbeeld geen micro-organismen bevatten in hoeveelheden die gevaar kunnen opleveren voor de gezondheid. Om het te ontdoen van virussen en bacteriën wordt chloor toegevoegd. De chloorgeur van leidingwater kan wel storend zijn, maar het is niet schadelijk en het vervliegt snel.

De controle op flessenwater is eveneens onderworpen aan een strenge wetgeving gekoppeld aan een jaarlijks controleprogramma. Flessenwater is ook niet altijd vrij van micro-organismen.

Sommige jonge ouders durven geen leidingwater te gebruiken om babymelk te bereiden, wat in gebouwen waar nog loden leidingen zitten een terechte bekommernis kan zijn. In zo’n geval is het beter om geen leidingwater te gebruiken voor de bereiding van zuigelingenvoeding (3). Drinkwatermaatschappijen zijn niet verantwoordelijk voor de kwaliteit van binnenleidingen. Onlangs was er opschudding over asbestvezels in leidingwater, afkomstig uit asbesthoudende leidingen. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie is asbest enkel schadelijk wanneer het ingeademd wordt en niet wanneer het oraal wordt opgenomen.

Dan is er nog de verpakking. Flessenwater wordt in flessen verkocht, meestal in plastic flessen. De bekommernis over plastic deeltjes die migrereren in het water en kankerverwekkend zouden zijn, is onterecht. De sporen van kankerwekkende stoffen uit PET-flessen in het bronwater zijn zeer miniem en niet schadelijk voor de gezondheid.

Een laatste bedenking is de afvalberg: flessenwater is net als andere dranken uit flessen 1000 maal slechter voor het milieu, omwille van de verpakking. Het beperken van afval is zonder meer belangrijk voor de gezondheid van de komende generaties.

Bron

(1) http://www.gezondheidenwetenschap.be/onderwerpen

Hoe moet je dit nieuws interpreteren?

Flessenwater wordt vooral verkozen voor zijn smaak: sommige mensen houden niet van de smaak van leidingwater. De chloorgeur is te voorkomen met een druppeltje citroen en leidingwater smaakt ook frisser wanneer je het in een kan in de koelkast bewaart.

Het gezondere imago van flessenwater heeft met perceptie en marketing te maken. Neem nu calcium. Sommige merken pakken uit met het calciumgehalte dat van nature in het water aanwezig is. Calcium is een synoniem voor kalk, dat wat waterontharders uit het leidingwater halen om huishoudmachines langer te laten meegaan. Calcium wekt een positiever gevoel op dan kalk, terwijl het precies hetzelfde is.

Flessenwater bevat soms minder mineralen dan leidingwater. Overigens wordt de behoefte aan mineralen ruimschoots ingelost via de voeding.

Voor leidingwater wordt geen reclame gemaakt. Daardoor wordt het niet gepercipieerd als gezond, zuiver, microbenvrij, bron van calcium en magnesium, goed voor de lijn, enzovoort. Overigens is het totaal overbodig om leidingwater te filteren.

Conclusie

Flessenwater is niet gezonder dan water uit de kraan. Maar veel mensen verkiezen de smaak van flessenwater, omwille van het chloorluchtje van leidingwater. Flessenwater is wel veel duurder en de flessen zorgen voor een gigantische afvalberg. Meer afval betekent meer vervuilende stoffen in het milieu wat zowel onze gezondheid als die van onze medemensen bedreigt.

Referenties

(2) Ward LA, Cain OL, Mullally RA, Holliday KS et al. Health beliefs about bottled water: a qualitative study. BMC Public Health 2009;9:196

(3) http://www.zorg-en-gezondheid.be/v2_default.aspx?id=21815&terms=drinkwater

Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief