Marleen Finoulst Verschenen op 30/01/2014

In het nieuws

Sommige kranten schreven enthousiast over een experiment waarbij onderzoekers erin geslaagd zijn om menselijke haren te laten groeien bij proefmuizen. Maar is het einde van kaalhoofdigheid daarmee in zicht?

Factcheck

Stamcelonderzoekers zijn erin geslaagd menselijk haar te reproduceren uit menselijke voorlopercellen van de huid. Dat is een boeiend wetenschappelijk onderzoeksresultaat, maar of dit ooit zal leiden tot toepassingen, zoals een nieuw haargroeimiddel, is nog koffiedik kijken.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Het nieuws is gebaseerd op laboratoriumonderzoek en dierexperimenten, waarbij de onderzoekers erin geslaagd zijn om menselijke stamcellen te kweken en te laten differentiëren naar huidcellen. Stamcellen zijn ongedifferentieerde cellen (voorlopercellen), die zelf kunnen ontwikkelen in uiteenlopende weefsels: huidcellen, levercellen, spiercellen, zenuwcellen, enzovoort. Menselijke stamcellen zijn dan ook een geliefkoosd onderwerp voor diverse onderzoeksgroepen. 

Huidstamcellen, de voorlopercellen van alle structuren van de huid (nagels, haren, talgkliertjes, huid zelf, …), zijn nog terug te vinden in de bodem van de haarzakjes die de haarwortels omgeven. Onderzoekers zijn er in geslaagd om deze huidstamcellen te isoleren en via kunstmatige ingrepen in het lab verder te laten ontwikkelen in diverse elementen van de huid. De zo verkregen gedifferentieerde stamcellen werden vervolgens ingeplant bij naakte proefmuizen. De diertjes ontwikkelden na 3 weken donzige menselijke haartjes (1). De onderzoekers slaagden er ook in om op dezelfde manier andere types van menselijke huidcellen te doen groeien bij muizen, uitgezonderd talgkliercellen. Ze besluiten dat hun onderzoek een stap is in de ontwikkeling voor therapieën bij wondheling, haargroei en diverse huidaandoeningen, maar dat er nog een lange weg te gaan is.

Bron

(1) Yang R, Zheng Y, Burrows M, et al. Generation of folliculogenic human epithelial stem cells from induced pluripotent stem cells. Nature Communications. Published online January 28 2014

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

De onderzoekers hebben methodes ontwikkeld die het mogelijk maken om huidstamcellen te laten differentiëren in diverse gespecialiseerde huidcellen, waaronder menselijk haar. Daarmee zijn we nog lang niet aan een nieuwe therapie voor kaalhoofdigheid, en daar waarschuwen ze ook voor. Het labo- en dierenonderzoek zijn wel een eerste stap in die richting, maar er moeten nog vele hindernissen overwonnen worden.

Zo zijn talgkliercellen noodzakelijk voor een normale haargroei, en die heeft men nog niet kunnen ontwikkelen. De kloof tussen drie weken oude muisjes met wat menselijk donshaar en een duurzame therapie voor kale mannen, is zeer groot en het onderzoek kan nog alle kanten op. 

Conclusie

Stamcelonderzoekers zijn erin geslaagd menselijk haar te reproduceren uit menselijke voorlopercellen van de huid. Dat is een boeiend wetenschappelijk onderzoeksresultaat, maar of dit ooit zal leiden tot toepassingen, zoals een nieuw haargroeimiddel, is nog koffiedik kijken.

Referenties

http://www.nhs.uk/news/2014/01January/Pages/Could-stem-cell-research-spell-the-end-of-baldness.aspx

Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief