Marleen Finoulst Verschenen op 15/04/2016

In het nieuws

Amerikaanse wetenschappers hebben voor het eerst met zekerheid aangetoond dat het zikavirus de geboorteafwijking microcefalie kan veroorzaken bij de foetus. Dat blijkt uit een nieuwe studie.

Factcheck

Er is nu voldoende bewijs dat infectie met het zikavirus in het begin van de zwangerschap microcefalie kan veroorzaken.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

De Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention (CDC) zetten alle onderzoek over het zikavirus en de opvallende stijging van geboortes van kinderen met te kleine hoofdjes en hersenen, ofwel microcefalie, op een rij en kwamen tot de conclusie dat het ene het andere wel moet veroorzaken (1). Om tot die conclusie te komen, probeerden ze volgende vijf vragen te beantwoorden.

1. Konden moeders met een kindje met microcefalie geïnfecteerd zijn met zikavirus in het begin van de zwangerschap? Ja. Deze vrouwen vertoefden in hun prille zwangerschap in gebieden waar het zikavirus wijd verspreid is.

2. Zijn er studies die aantonen dat vrouwen met een kindje met microcefalie daadwerkelijk geïnfecteerd waren met zikavirus in hun zwangerschap? Hiervoor zijn er beperkte aanwijzingen, omdat de studies die vrouwen van in het begin van de zwangerschap konden screenen op het zikavirus nog beperkt zijn.

3. Is het geboortedefect duidelijk te onderscheiden van andere gekende geboortedefecten? Ja.

4. Gaat het om een zeldzaam geboortedefect en is besmetting met het zikavirus ook zeldzaam? Ja, wat betekent dat de kans erg klein is dat het om een toevallig samengaan van twee factoren gaat: zwanger zijn in Brazilië, waar het zikavirus veel voorkomt, en een kindje krijgen met microcefalie.

5. Is er een biologische verklaring voor dit verband? Ja, want in de hersenen van baby’s met microcefalie werd het zikavirus recent geïdentificeerd. Bovendien vernietigt het zikavirus gekweekte hersencellen in laboratoriumschaaltjes.

Volgens de CDC zijn er nu voldoende argumenten om te stellen dat een zikavirusinfectie in de zwangerschap microcefalie kan veroorzaken.

Bron

(1) Rasmussen SA, Jamieson DJ, Honein MA, Petersen LR. Zika Virus and Birth Defects – Reviewing the Evidence for Causality. The New England Journal of Medicine. Published online April 13 2016

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

Het zikavirus dook voor het eerst op in 2015 in Brazilië. Ongeveer 9 maanden later werden in Brazilië opvallend veel kindjes geboren met een te klein hoofdje (microcefalie). Het zikavirus wordt verspreid door muggen en wie besmet raakt, kan het virus doorgeven via seksueel contact. Daarom vraagt het Belgisch Olympisch Comité (BOIC) zijn atleten om tijdens en tot 6 maanden na de Olympische Spelen in Rio geen onbeschermde seks te hebben.

Een zikavirusinfectie kan gepaard gaan met lichte koorts, huiduitslag en gewrichtspijn, maar verloopt meestal helemaal symptoomloos.

Reisadvies met betrekking tot het zikavirus vindt u op de website van het Instituut voor Tropische Geneeskunde (2).

Conclusie

Er is nu voldoende bewijs dat infectie met het zikavirus in het begin van de zwangerschap microcefalie kan veroorzaken.

Referenties

(2) http://www.itg.be/itg/Generalsite/Default.aspx?L=N&WPID=688&MIID=637&IID=470

http://www.nhs.uk/news/2016/04April/Pages/Zika-virus-does-cause-birth-defects.aspx

Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief