Marleen Finoulst Verschenen op 18/11/2014

In het nieuws

Verschillende kranten en websites berichtten dat intiem zoenen gezond is, omdat er veel bacteriën worden uitgewisseld. Je weerstand zou sterker worden. Klopt dat ook?

Factcheck

Onderzoekers vinden gelijkenissen in de samenstelling van de mondflora bij koppels. Per 10 seconden durende intieme zoen zouden zo'n 80 miljoen bacteriën van eigenaar wisselen. Of dit enige implicaties heeft voor de gezondheid, werd niet onderzocht.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Nederlandse onderzoekers analyseerden de mondflora (de bacteriën die in de mond leven) bij 21 koppels, waarvan twee holebikoppels. Dat deden ze door speekselstalen te verzamelen, gecollecteerd uit tongschraapsel voor en na een tongzoen van 10 seconden (1). Aan dezelfde koppels werd gevraagd hoe vaak ze kussen en hoeveel tijd er verstreken was sinds hun laatste tongzoen.

De onderzoekers berekenden hoeveel bacteriën van de ene mond naar de andere overgaan tijdens een intieme kus. Ze schatten dat per 10 seconden durende zoen ongeveer 80 miljoen bacteriën van eigenaar verwisselen. En ook dat de samenstelling van de mondflora van koppels meer gelijkenissen vertoont in vergelijking met de mondflora van mensen die niets met elkaar te maken hebben. Hoe vaak en hoe intens de koppels kussen, heeft amper invloed op de bacteriën die op de tong leven: de gelijkenissen bij koppels zijn er altijd. Daarentegen wisselt de bacteriële samenstelling in het speeksel wel in functie van het aantal zoenen. Koppels die vaak tongzoenen vertonen meer overeenkomsten in de bacteriële flora van het speeksel dan koppels die weinig tongzoenen.

De onderzoekers concluderen dat de mondflora bij koppels veel gelijkenissen vertoont. De bacteriën die op de tong leven zijn min of meer constant, terwijl de bacteriën die in het speeksel leven, nog meer gelijkenissen vertonen bij veel zoenende partners.

Bron

(1) Kort R, Caspers M, van de Graaf A, et al. Shaping the oral microbiota through intimate kissing. Microbiome. Published online November 17 2014

Hoe moet je dit nieuws interpreteren?

Dit onderzoek vindt overeenkomsten in de samenstelling van de mondflora bij koppels. Ook schatten ze dat zo'n 80 miljoen bacteriën getransfereerd worden tijdens een tongzoen.

Of deze overeenkomst of het uitwisselen van mondflora enige betekenis heeft, op de weerstand of de gezondheid bijvoorbeeld, is nergens aangetoond.

Intiem zoenen kan leuk zijn, maar of het ook gezond is, is nog steeds een vraagteken.

Conclusie

Onderzoekers vinden gelijkenissen in de samenstelling van de mondflora bij koppels. Per 10 seconden durende intieme zoen zouden zo'n 80 miljoen bacteriën van eigenaar wisselen. Of dit enige implicaties heeft voor de gezondheid, werd niet onderzocht.

Referenties

http://www.nhs.uk/news/2014/11November/Pages/Just-one-kiss-spreads-80-million-bugs.aspx

Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief