Marleen Finoulst Verschenen op 18/04/2014

Door u gekozen

Veel mensen hebben vragen bij de veiligheid van microgolfovens. Zijn de stralingen kankerverwekkend?

Factcheck

Het gebruik van de microgolfoven is volkomen veilig, op voorwaarde dat je enkel recipiënten gebruikt die geschikt zijn voor deze ovens, zoals glas of kunststof dat vervaardigd wordt voor de microgolfoven. Zorg er ook voor dat de oven proper blijft, zodat de deur steeds goed afsluit.

Lees verder »

Wat weten we hierover?

Driekwart van de Vlaamse gezinnen heeft een microgolfoven of magnetron, en gebruikt die hoofdzakelijk om voedsel op te warmen. Ook bereiding van kant-en-klare producten in een verpakking die mee in deze oven kan, zit in de lift. Toch blijft de argwaan tegenover de microgolfoven groot. Het voedsel wordt immers bestraald en zou, volgens de tegenstanders, wijzigingen kunnen ondergaan die kankerverwekkend zijn. Of het verpakkingsmateriaal zou chemische substanties afgeven die in het voedsel, bijvoorbeeld melk, terechtkomen. Microgolfstralen worden ook verward met radioactieve stralen, waar ze helemaal niets mee te maken hebben.

Bron

(1) http://www.gezondheidenwetenschap.be/onderwerpen

Hoe moet je dit nieuws interpreteren?

Microgolven in dito ovens worden geproduceerd door een elektromagneet of magnetron en hebben standaard een frequentie van 2450 MHz. Het zijn elektromagnetische golven die bestaan uit een wisselend elektrisch veld en loodrecht daarop een wisselend magnetisch veld. Zodra een product in dit wisselend veld wordt geplaatst, proberen de deeltjes de bewegingen van het veld te volgen. De microgolfenergie zorgt ervoor dat de deeltjes miljoenen keren per seconde van richting wisselen in het voedingsproduct in het elektromagnetisch veld. Door die bewegingen ontstaan interne wrijvingen die het product opwarmen. Microgolven zijn te weinig krachtig om andere veranderingen in de moleculen te veroorzaken. Er kunnen derhalve geen kankerverwekkende verbindingen ontstaan.

Langdurige blootstelling aan hoge doses microgolven (vele malen hoger dan wat gebruikelijk is bij opwarming en bereiding van voeding) kan gezondheidsproblemen, zoals vertroebeling van de ooglenzen (cataract) en koorts veroorzaken. Om dat te vermijden bouwen fabrikanten de nodige beveiligingen in: de vergrendeling van de deur en het kijkglas moeten aan wettelijke normen voldoen. Slecht onderhouden of beschadigde toestellen kunnen dus wel schadelijk zijn voor de gezondheid door lekstraling. Daarom is het belangrijk om een microgolfoven goed te onderhouden (regelmatig reinigen, vuilafzetting voorkomen terhoogte van de sluiting), en herstellingen enkel door vakmensen te laten uitvoeren.

Niet alle recipiënten zijn geschikt voor de microgolfoven. Gebruik schalen die hiervoor bedoeld zijn, anders kunnen stoffen uit het materiaal van de recipiënt inderdaad in het voedsel migreren met vaak ongekende gevolgen op termijn. Glazen potten kunnen ook dienst doen. Plaats bij voorkeur een roerstaaf bij het opwarmen van vloeistoffen; dat helpt de dampbellen ontsnappen wanneer het kookpunt wordt bereikt. Wanneer een te hete vloeistof uit de microgolfoven wordt gehaald, kan die plots gaan overkoken, met brandwonden als gevolg. Dampbellen kunnen immers moeilijk ontsnappen uit een vloeistof die in de microgolfoven wordt opgewarmd.

Conclusie

Het gebruik van de microgolfoven is volkomen veilig, op voorwaarde dat je enkel recipiënten gebruikt die geschikt zijn voor deze ovens, zoals glas of kunststof dat vervaardigd wordt voor de microgolfoven. Zorg er ook voor dat de oven proper blijft, zodat de deur steeds goed afsluit.

Referenties

http://www.nice-info.be/documenten/nutrinews_pdf/NN1208_WaaromDaarom.pdf

Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief