Marleen Finoulst Verschenen op 30/04/2015

In het nieuws

Onderzoekers waarschuwen dat het drinken van organische of gesteriliseerde melk tijdens de zwangerschap gevaarlijk kan zijn voor de hersenontwikkeling van de ongeboren baby. Deze melk bevat 33 procent minder jodium dan gepasteuriseerde melk. Jodium is belangrijk voor de hersenontwikkeling van de foetus.

Factcheck

Deze studie toont aan dat organische melk, afkomstig van koeien die veel weiden, iets minder jodium bevat in vergelijking met standaardmelk. Dit is echter nog voldoende om in de normale behoeften te voorzien voor wie dagelijks een glas melk drinkt. Van gevolgen op de hersenontwikkeling op de foetus is geen sprake.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Zuivelproducten vormen een belangrijke bron van jodium. Eerder onderzoek heeft aangetoond dat organische melk, van koeien die zo veel mogelijk weiden, minder jodium bevat in de zomer dan de standaard gepasteuriseerde melk. Gepasteuriseerde melk is afkomstig van dieren die meer op stal staan en meer voeder krijgen dat met jodium verrijkt wordt.

Onderzoekers wilden weten of organische melk, verzameld in de winter, wanneer alle koeien vaker op stal staan, ook minder jodium bevat. Jodium is onder andere belangrijk voor de hersenontwikkeling van de foetus. De onderzoekers deden twee analyses, de eerste in januari en de tweede in februari, waarbij ze verschillende types melk onderzochten: organische melk, gesteriliseerde melk, gepasteuriseerde melk, melk van het huismerk van de supermarkt, melk van een merk, melk met weinig vet, halfvolle en volle melk. In al die stalen werd het jodiumgehalte gemeten (1).

Ze kwamen tot de conclusie dat organische en gesteriliseerde melk ook in de winter een derde minder jodium bevat dan gepasteuriseerde melk. Het jodiumgehalte werd niet beïnvloed door het vetgehalte van de melk, noch het merk. Ze waarschuwen dat wie enkel organische melk drinkt, mogelijk een risico loopt op een jodiumtekort. Vooral zwangere vrouwen moeten daarvoor uitkijken.

Bron

(1) Payling LM, Juniper DT, Drake C, et al. Effect of milk type and processing on iodine concentration of organic and conventional winter milk at retail: Implications for nutrition. Food Chemistry. Published online January 24 2015

Hoe moet je dit nieuws interpreteren?

Heel belangrijk is de vaststelling dat organische en gesteriliseerde melk dan wel minder jodium bevatten, maar dat dit nog steeds genoeg is om tegemoet te komen aan de dagelijkse jodiumbehoefte voor wie dagelijks een glas van 33 cl melk drinkt. Ook in de zwangerschap. Standaardmelk bevat 595 mcg per liter en organische melk 404 mcg per liter. Bovendien zijn yoghurt en kaas ook bronnen van jodium.

De onderzoekers keken niet naar de impact van organische melk op de hersenontwikkeling van ongeboren baby's en daarom zijn uitspraken daarover misplaatst. Het enige besluit dat je uit deze kleinschalige studie kan trekken is: koeien die veel weiden produceren melk met minder jodium in vergelijking met koeien die meer op stal staan en extra voer krijgen.

Conclusie

Deze studie toont aan dat organische melk, afkomstig van koeien die veel weiden, iets minder jodium bevat in vergelijking met standaardmelk. Dit is echter nog voldoende om in de normale behoeften te voorzien voor wie dagelijks een glas melk drinkt. Van gevolgen op de hersenontwikkeling op de foetus is geen sprake.

Referenties

http://www.nhs.uk/news/2015/04April/Pages/No-evidence-organic-milk-in-pregnancy-lowers-a-babys-IQ.aspx

Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief