Patrick Mullie Verschenen op 14/10/2020

Bewering

Volgens wetenschappers zou popcorn eigenlijk goed zijn voor de gezondheid: het zou meer polyfenolen, een soort antioxidanten, bevatten dan fruit. Is popcorn dus zelfs gezonder dan fruit?

Factcheck

Onderzoekers stelden vast dat popcorn meer antioxidanten bevat dan fruitsoorten. Dat maakt popcorn nog niet gezonder dan fruit: 100 gram popcorn bevat 10 keer zoveel calorieën als 100 gram appel. Deze studie werd volledig betaald door de popcornindustrie. Bovendien is er geen enkel bewijs dat je gezonder wordt van antioxidanten.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Amerikaanse onderzoekers gingen het gehalte aan antioxidanten na in popcorn. Maïs is de grondstof voor popcorn en is rijk aan antioxidanten (1). Dat zijn stoffen in voeding die het lichaam beschermen tegen schadelijke stoffen die ontstaan door roken, vervuiling, zonlicht en scheikundige omzettingen in het lichaam. Voorbeelden van antioxidanten zijn vitamine E, vitamine C en polyfenolen. Die laatste soort is aanwezig in rode wijn, thee en fruitsoorten.

De onderzoekers stelden vast dat popcorn rijk was aan polyfenolen en dat de bereidingswijze geen invloed had op het gehalte aan polyfenolen. Commerciële popcorn bevatte gemiddeld 6 mg polyfenolen per gram, terwijl appels bijvoorbeeld rond 1 mg polyfenolen per gram bevatten (2).

De wetenschappers besluiten dat popcorn een gezonde snack kan zijn binnen een evenwichtig voedingspatroon.

Bron

(1) Coco MG Jr, Vinson JA. Analysis of Popcorn for Antioxidant Capacity and Total Phenolic Content. Antioxidants (Basel). 2019 Jan 14;8(1):22.

(2) Thielen C, Will F, Zacharias J, et al. Polyphenols in apples: Distribution of polyphenols in apple tissue and comparison of fruit and juice. October 2004. Deutsche Lebensmittel-Rundschau: Zeitschrift für Lebensmittelkunde und Lebensmittelrecht100(10):389-398.

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

Dit onderzoek werd volledig betaald door de Weaver Popcorn Company, een van de grootste popcornproducenten ter wereld. De studie toont aan hoe moeilijk de samenwerking kan zijn tussen een onderzoekscentrum en bedrijven. Methodologisch is de studie volledig correct, maar ze geeft slechts een deel van de werkelijkheid weer. Bedrijven zullen zelden studies vervalsen, maar een selectieve weergave van de resultaten komt veel voor.

Popcorn bevat per 100 gram 374 calorieën, tegenover slechts 40 calorieën voor appels. Aangezien overgewicht en obesitas in de wereld epidemische vormen aannemen, lijkt het weinig aangewezen om popcorn als snack te promoten in plaats van fruit. Het spreekt voor zich dat het artikel dat aspect niet belicht.

Een tweede punt is dat de gezondheidseffecten van antioxidanten nog steeds het onderwerp van een wetenschappelijke discussie vormen. In een lijvig rapport van het European Food Safety Authority besluit het wetenschappelijk panel dat er geen oorzaak-gevolgrelatie is vastgesteld tussen de consumptie van voedingsmiddelen rijk aan antioxidanten enerzijds en een gunstig effect op het lichaam dat verband houdt met de antioxiderende eigenschappen van voedingsmiddelen anderzijds (3). Uiteraard komt dat ook niet voor in het artikel.

Conclusie

Onderzoekers stelden vast dat popcorn meer antioxidanten bevat dan fruitsoorten. Dat maakt popcorn nog niet gezonder dan fruit: 100 gram popcorn bevat 10 keer zoveel calorieën als 100 gram appel. Deze studie werd volledig betaald door de popcornindustrie. Bovendien is er geen enkel bewijs dat je gezonder wordt van antioxidanten.

Referenties

(3) Scientific Opinion on the substantiation of health claims related to various food(s)/food constituent(s) and protection of cells from premature aging, antioxidant activity, antioxidant content and antioxidant properties, and protection of DNA, proteins and lipids from oxidative damage pursuant to Article 13(1) of Regulation (EC) No 1924/2006. European Food Safety Authority (EFSA), Parma, Italy

Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief