Patrick Mullie Verschenen op 25/02/2019

In het nieuws

Op sociale media circuleert een nieuwe hype: een magisch elixir zou ons verlossen van alle mogelijke kwalen, van eczeem tot kanker. We hebben het niet over een doorbraak in de medische wetenschap, maar over seldersap.

Factcheck

Op sociale media krijgt seldersap de status van nieuw mirakelmiddel. De selderbeweging heeft miljoenen volgers. Een halve liter drinken op nuchtere maag levert zogezegd een ganse reeks gezondheidsvoordelen op, maar dergelijke wonderbaarlijke voedingsmiddelen bestaan niet.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Aan de bron van het verhaal ligt de Amerikaan Anthony William, auteur van het boek Life-Changing Foods. Volgens de auteur zou seldersap, te verkrijgen door selderstengels en water samen te blenderen, helpen tegen de meest voorkomende gezondheidsproblemen in onze maatschappij, gaande van huidaandoeningen tot diabetes, autisme en hart- en vaatziekten. Je zou er ook kanker mee voorkomen, overtollig gewicht verliezen en je vruchtbaarheid verbeteren.

Seldersap zou enerzijds de ontstekingen in het lichaam afremmen, en anderzijds onontdekte minerale zouten bevatten die zorgen voor een genezing van de meest voorkomende ziekteklachten. Voor deze mirakels moet je elke morgen een halve liter seldersap drinken op een nuchtere maag. De auteur noemt zichzelf ‘medical medium’ en stelde via een paranormale gave op de leeftijd van vier jaar reeds longkanker vast bij zijn grootmoeder. De ‘celery movement’ (selderbeweging) heeft meer dan 1,5 miljoen volgers op Instagram. Bekende mediafiguren, waaronder Gwyneth Paltrow en Robert De Niro, zouden dagelijks seldersap drinken.

Bron

(1) https://www.mindbodygreen.com/articles/science-behind-celery-juice-trend

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

De plantenwereld heeft ons interessante geneesmiddelen opgeleverd: doorgaans gaat het om actieve moleculen die gezuiverd worden en waarvan de werking en veiligheid wetenschappelijk getest worden op mens en dier. De wonderbaarlijke genezingen toegeschreven aan seldersap werden tot op heden echter niet op wetenschappelijk aanvaardbare wijze bewezen. Dergelijke ‘superfoods’ komen met de regelmaat van de klok in de pers, meestal met de bewering dat bekende mediafiguren ze al jaren gebruiken. Dit betekent dat wij als mindere goden toch wel dom zouden zijn om dit niet te doen?

Dit soort berichten kun je doorgaans gemakkelijk ontmaskeren:

  • Geen enkel voedingsmiddel kan alles genezen. De medische wereld zou zo’n voedingsmiddel dan met open armen ontvangen om het leed van allen te beperken.
  • Dergelijke voedingsmiddelen beweren veel, maar bewijzen weinig. Dit betekent dat de beweringen niet verwijzen naar wetenschappelijke studies.
  • Je moet je altijd afvragen wie financieel profijt maakt met zo’n bericht.
  • Het gebruik van bekende consumenten is een vrij waardeloos argument.

En wat met selder en vruchtbaarheid? Onderzoekers uit Iran publiceerden een literatuuroverzicht over de relatie tussen selder en vruchtbaarheid (2). Ze vonden 16 studies die het onderwerp behandelden. Selder zou bepaalde stoffen vernietigen die schadelijk zijn voor de spermaproductie. Meer onderzoek over het onderwerp is echter nodig alvorens conclusies te trekken.

Conclusie

Op sociale media krijgt seldersap de status van nieuw mirakelmiddel. De selderbeweging heeft miljoenen volgers. Een halve liter drinken op nuchtere maag levert zogezegd een ganse reeks gezondheidsvoordelen op, maar dergelijke wonderbaarlijke voedingsmiddelen bestaan niet.

Referenties

(2) J Complement Integr Med. 2017 Oct 6;15(2). pii: /j/jcim.2018.15.issue-2/jcim-2016-0141/jcim-2016-0141.xml.

Gerelateerde nieuwsberichten
Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief