Marleen Finoulst Verschenen op 24/07/2014

Door u gekozen

Suiker heeft een steeds slechtere reputatie en aspartaam vecht al veel langer tegen onheilspellende geruchten. Is de natuurlijke zoetstof stevia een beter alternatief?

Factcheck

Stevia is een zoetstof van natuurlijke oorsprong. Het is veilig, calorie-arm en gezond, maar wel duur en het heeft een bitter nasmaakje. Net als gewone suiker en aspartaam geldt ook voor stevia: gebruik het met mate.

Lees verder »

Wat weten we hierover?

Dat velen onder u met vragen zitten over suiker, blijkt uit de talrijke brieven aan gezondheid-en-wetenschap (1). Over suiker is het laatste woord nog niet gezegd. Sinds de Wereldgezondheidsorganisatie aanbeveelt het gebruik van toegevoegde suiker zoveel mogelijk te beperken, staat de zoetstof in een slecht daglicht (2). Iets waar de kunstmatige zoetstof aspartaam al lang mee worstelt, ondanks geruststellende rapporten van de Europese Warenautoriteit EFSA over aspartaam (3).

Enkele jaren geleden werd een nieuwe zoetstof geïntroduceerd, stevia, afkomstig van de stevia-struik die in Zuid-Amerika groeit. De blaadjes bevatten zoetstoffen, zogenaamde steviolglycosiden, die 200 tot 300 keer zoeter smaken dan gewone suiker en bovendien zo goed als geen calorieën bevatten (0 kcal per 100 gram). Stevia is bovendien hittestabiel: je kan het gebruiken in gebak. Stevia heeft overigens geen effect op de bloedsuikerspiegel en is tandvriendelijk. Dat deze zoetstof van natuurlijke oorsprong toch niet helemaal aanslaat, heeft vooral met de prijs te maken: stevia is veel duurder dan suiker. Alsook met de bittere nasmaak: na de zoete suikersmaak volgt een soort dropachtige smaak, die niet door iedereen geapprecieerd wordt.

Bron

(1) http://www.gezondheidenwetenschap.be/onderwerpen

Hoe moet je dit nieuws interpreteren?

Het is niet omdat stevia uit planten geëxtraheerd wordt en dus zogezegd 'natuurlijk' is, dat het naar hartelust kan geconsumeerd worden. Net zoals voor aspartaam, dat 'kunstmatig' is, werd ook voor stevia een aanvaardbare dagelijkse inname (ADI) vastgelegd (4 mg per kg lichaamsgewicht) door EFSA die veilig is en waar je beter niet boven gaat.

Suiker vervangen door stevia kan perfect, is beter voor de tanden en de lijn, maar je moet het niet naar hartelust consumeren. Wie aan alles zoetstof toevoegt, went snel aan de zoete smaak. Het is gezonder om af te kicken van te veel zoetigheid dan de suiker te vervangen door allerlei calorie-arme zoetstoffen. Of het nu gaat om aspartaam of om stevia.

Conclusie

Stevia is een zoetstof van natuurlijke oorsprong. Het is veilig, calorie-arm en gezond, maar wel duur en het heeft een bitter nasmaakje. Net als gewone suiker en aspartaam geldt ook voor stevia: gebruik het met mate.

Referenties

http://www.vigez.be/nieuws/nieuwsarchief/is_stevia_het_nieuwe_wapen_tegen_obesitas.html

(2) http://www.gezondheidenwetenschap.be/gezondheidsnieuws-onder-de-loep/waarom-moeten-we-onze-suikerconsumptie-halveren

(3) http://www.gezondheidenwetenschap.be/gezondheidsnieuws-onder-de-loep/is-de-kunstmatige-zoetstof-aspartaam-veilig

Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief