Marleen Finoulst Verschenen op 04/12/2015

In het nieuws

Moeders die met te veel overtollige kilo’s blijven zitten na de eerste zwangerschap, brengen hun baby in de tweede zwangerschap in gevaar. Dat blijkt uit een nieuwe Zweedse studie.

Factcheck

Overgewicht in de zwangerschap is niet gezond voor de baby en verhoogt het risico op zuigelingensterfte. Dat wisten we eigenlijk al uit eerder onderzoek.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Zweedse onderzoekers analyseerden de registers omtrent zwangerschappen, geboorten en zuigelingensterfte (in het eerste levensjaar) van meer dan 450.000 Zweedse vrouwen over een periode van 20 jaar (1). Voor driekwart van deze vrouwen beschikten ze over alle gegevens met betrekking tot twee opeenvolgende zwangerschappen. Ze vergeleken het gewicht in de eerste zwangerschapstrimester van de eerste zwangerschap met het gewicht van het eerste zwangerschapstrimester van de tweede zwangerschap. Vervolgens gingen ze na hoeveel baby’s overleden in het eerste levensjaar en vergeleken dat met het gewicht van de moeder. Bij hun analyse hielden ze rekening met rookgedrag en leeftijd van de moeder. Ze stelden vast dat bij vrouwen die minstens twee BMI-eenheden in gewicht toenamen tussen twee zwangerschappen (vb. voor een vrouw van 1,67 meter betekent dit 6 kg extra) het risico op zuigelingensterfte met 38% vermeerderde. Bij vrouwen die 4 BMI-eenheden toenamen in gewicht (vb. voor een vrouw van 1,67 meter betekent dit 11 kg extra) nam het risico op zuigelingensterfte met 55% toe. Deze risicostijging gold enkel voor vrouwen die bij de start van hun eerste zwangerschap een normaal gewicht hadden en bij het begin van de tweede flink dikker waren en veel minder voor vrouwen die al te dik waren bij de eerste zwangerschap en nog dikker bij de tweede. Voor vrouwen die minstens 2 BMI-eenheden magerder waren bij de start van de tweede zwangerschap en een normaal, gezond gewicht hadden bij de eerste zwangerschap, was het risico op zuigelingensterfte ook groter. Mogelijk gaat het hier om een groep vrouwen met een zwakkere gezondheid.

De onderzoekers concluderen dat een gewichtstoename van minstens 2 BMI-eenheden (2) tussen twee zwangerschappen het risico op zuigelingensterfte verhoogt, vooral wanneer het gewicht bij de eerste zwangerschap normaal was.

Bron

(1) Cnattingius S and Villamor E. Weight change between successive pregnancies and risks of stillbirth and infant mortality: a nationwide cohort study. The Lancet. Published online December 2 2015

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

Het gaat om een zeer grote groep vrouwen, wat de conclusies kracht bij zet. Dat het risico op zuigelingensterfte blijft toenemen naarmate vrouwen nog meer overgewicht meetorsen verhoogt de waarschijnlijkheid van een oorzakelijk verband, maar helemaal zeker is dat niet. Vrouwen met ernstig overgewicht bij het begin van de zwangerschap hebben vermoedelijk een ongezondere levensstijl, wat de resultaten kan beïnvloeden. Anderzijds is al langer bekend dat overgewicht in de zwangerschap op zich een risicofactor is voor de baby, omdat deze vrouwen vaker te maken krijgen met hoge bloeddruk (3) en zwangerschapsdiabetes. Beide verhogen het risico op zuigelingensterfte in het eerste levensjaar.

Tips en info om gezond zwanger te zijn, vind je hier: http://www.gezondzwangerworden.be/

Conclusie

Overgewicht in de zwangerschap is niet gezond voor de baby en verhoogt het risico op zuigelingensterfte. Dat wisten we eigenlijk al uit eerder onderzoek.

Referenties

(2) http://www.vigez.be/themas/voeding-en-beweging/effecten-op-gezondheid/body-mass-index

(3) http://www.gezondheidenwetenschap.be/richtlijnen/hoge-bloeddruk-tijdens-de-zwangerschap

http://www.nhs.uk/news/2015/12December/Pages/weight-gain-between-pregnancies-linked-to-stillbirth.aspx

Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief