Marleen Finoulst Verschenen op 28/12/2015

In het nieuws

Van de patiënten met prikkelbaredarmsyndroom heeft 82% een tekort aan vitamine D. Onderzoekers vinden een duidelijke link tussen PDS en vitamine D. Vitamine D-suppletie kan de symptomen verbeteren. Dat moet blijken uit een Britse studie.

Factcheck

Deze studie, gefinancierd door een fabrikant van vitaminesupplementen, vindt geen noemenswaardige verbetering van de klachten van prikkelbaredarmsyndroom na toediening van vitamine D supplementen.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Prikkelbaredarmsyndroom is een pijnlijke, vervelende stoornis van het spijsverteringsstelsel met episodes van diarree, buikpijn, krampen en constipatie. Voor een kleine studie, gevoerd aan de Universiteit van Sheffield, recruteerde men 51 mensen met prikkelbaredarmsyndroom (1). In het bloed werd de vitamine D spiegel bepaald en bij ongeveer 78% bleek die te laag. Vervolgens werden de participanten in 3 groepen ingedeeld: ze kregen ofwel vitamine D en probiotica, ofwel vitamine D en placebo ofwel enkel placebo. Dat namen ze gedurende 12 weken in. Ondertussen vulden ze om de 2 weken een vragenlijst in over hun buikklachten en voeding. Na 12 weken werd de vitamine D concentratie in hun bloed opnieuw gemeten. Zoals verwacht was die toegenomen in de groepen die een vitamine D supplement hadden gekregen, maar tegen de verwachting in was er ook een toename in vitamine D in het bloed in de placebogroep, zij het minder uitgesproken. De symptomen van prikkelbaredarmsyndroom verbeterden in alle groepen, inclusief de placebogroep, in dezelfde mate. Er was geen duidelijk effect van vitamine D supplementen op prikkelbaredarmsyndroom. De onderzoekers concludeerden dat de meerderheid van patiënten met prikkelbaredarmsyndroom een vitamine D tekort hebben en vragen zich af of dit een impact heeft op hun levenskwaliteit.

Bron

(1)Tazzyman S, Richards N, Trueman AR, et al. Vitamin D associates with improved quality of life in participants with irritable bowel syndrome: outcomes from a pilot trial. BMJ Open Gastroenterology. Published online December 21 2015

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

Dit is een goed opgezette studie, omdat de onderzoekers gebruik maken van een placebogroep. Belangrijk nadeel is de kleine groep participanten, wat de resultaten minder betrouwbaar maakt. Men stelt vast dat een belangrijk deel van de deelnemers een vitamine D tekort heeft en dat supplementen met vitamine D de spiegel verbeteren, wat uiteraard logisch is. Dat de vitamine D spiegel ook verbeterde in de placebogroep is verrassend en kan te maken hebben met de blootstelling aan zonlicht van de participanten. Vitamine D ontstaat grotendeels in de huid onder invloed van zonlicht.

Vitamine D bracht echter geen noemenswaardige verbetering van de darmklachten. Ze verbeterde enkel de vitamine D spiegel.

Belangrijk om weten: deze studie werd gefinancierd door een fabrikant van vitaminesupplementen.

Conclusie

Deze studie, gefinancierd door een fabrikant van vitaminesupplementen, vindt geen noemenswaardige verbetering van de klachten van prikkelbaredarmsyndroom na toediening van vitamine D supplementen.

Referenties

http://www.nhs.uk/news/2015/12December/Pages/Vitamin-D-deficiency-linked-to-irritable-bowel-syndrome.aspx

Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief