Marleen Finoulst Verschenen op 04/09/2015

In het nieuws

Een trek aan een sigaret is misschien wel minder ongezond dan een vleug wierook in uw neusgat. Dat blijkt uit Chinees onderzoek waar zelf een reukje aan zit.

Factcheck

Deze door de tabaksindustrie gefinancierde studie geeft misleidende informatie. Wierookstokjes en sigarettenrook zijn amper te vergelijken. Wierook wordt sterk verdund in de omgevingslucht, terwijl sigaretten de rook onverdund in de longen brengen.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Chinese onderzoekers, verbonden aan de China Tobacco Guandong Company, vergeleken de effecten van brandende wierookstokjes met sigarettenrook (1). Daartoe brandden ze welgeteld 4 wierookstokjes en één sigaret in een machine die de rookdeeltjes opving in een reeks filters. De fijnstofdeeltjes opgevangen in de filters werden gemeten en chemisch geanalyseerd en de opgevangen rook werd losgelaten op petrischaaltjes waarin salmonellabacteriën waren aangebracht, en vervolgens in schaaltjes met cellen afkomstig van eierstokken van een hamster.

De onderzoekers deden volgende vaststellingen: rook van brandende wierookstokjes bevat fijne en ultrafijne stofpartikeltjes die diep kunnen doordringen in de longen (hoe kleiner hoe gevaarlijker). Hetzelfde geldt voor sigarettenrook. Het DNA van de salmonellabacteriën onderging wijzigingen (mutaties), evengoed na blootstelling aan wierookstokjes als aan sigarettenrook. Wat de hamstercellen betreft, vond men net iets meer genetische afwijkingen in de schaaltjes blootgesteld aan wierookstokjes dan aan sigarettenrook. De onderzoekers besloten dat wierookstokjes branden mogelijk schadelijker is dan roken.

Bron

(1) Zhou R, An Q, Pan XW, et al. Higher cytotoxicity and genotoxicity of burning incense than cigarette. Environmental Chemistry Letters. Published online August 24 2015

Hoe moet je dit nieuws interpreteren?

Wanneer producten verbrand worden, ontstaat rook. Rook bevat altijd fijnstofdeeltjes, of er nu iets aanbrandt op je fornuis, je sigaretten rookt of wierookstokjes brandt. De rook van wierookstokjes wordt natuurlijk verdund door de omgevingslucht, wat niet kan gezegd worden van sigarettenrook, die onverdund geïnhaleerd wordt. Beide zijn niet te vergelijken. Bovendien hangt de schade door roken ook samen met de hoeveelheid gerookte sigaretten. Dit is meestal meer dan één per dag.

In dit experiment worden 4 wierookstokjes met slechts 1 sigaret vergeleken, wat niet ernstig is. Dat de onderzoekers banden hebben met de tabaksindustrie maakt de studie nog minder betrouwbaar. De tabaksindustrie heeft er immers alle belang bij om de negatieve effecten van roken te minimaliseren.

Het enige wat deze studie bijbrengt is dat wierookstokjes niet helemaal onschuldig zijn. Wie ze graag gebruikt, zorgt best voor voldoende ventilatie. Roken is daarentegen zeer schadelijk.

Conclusie

Deze door de tabaksindustrie gefinancierde studie geeft misleidende informatie. Wierookstokjes en sigarettenrook zijn amper te vergelijken. Wierook wordt sterk verdund in de omgevingslucht, terwijl sigaretten de rook onverdund in de longen brengen.

Referenties

http://www.nhs.uk/news/2015/08August/Pages/Is-incense-smoke-more-dangerous-than-tobacco-smoke.aspx

Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief