Cebam Verschenen op 20/04/2018

In het nieuws

Zonnige dagen doen de vele misverstanden rond zonnecrème weer opflakkeren. Vooral de goedkopere merken zouden kankerverwekkende stoffen bevatten.

Factcheck

Steeds meer mensen krijgen huidkanker. Niet door zonnecrème, maar door onbeschermd zonnekloppen. Zonnecrème is niet kankerverwekkend. Gebruik een voldoende hoge beschermingsfactor (minstens 15) als je dit weekend de zon in gaat. Een gebruinde huid of een ‘bruinen-zonder-zon’-crème beschermen onvoldoende. 

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

We houden allemaal van de zon en de warmte, maar trop is te veel. In België blijft het aantal gevallen van huidkanker toenemen sinds de ‘bruiningsrage’ begon na de Tweede Wereldoorlog. De gevolgen kunnen in cijfers uitgedrukt worden: de kans om in je leven de gevaarlijkste huidkanker, melanoom, te ontwikkelen steeg van 1 op 1500 in 1940 tot 1 op 75 vandaag, een toename van 2000%. Toch blijven we massaal zonnekloppen. Vorig jaar nog maakte Euromelanoma, de Europese campagne die mensen waarschuwt voor huidkanker, bekend dat slechts 6% van de Belgen zich voldoende beschermt tegen de zon. Misverstanden rond zonnecrème maken de situatie alleen maar erger.

Zonnecrème bevat de UV-filter oxybenzone, die in hoge concentraties kankerverwekkend en hormoonverstorend is bij dierproeven. Zonnecrèmes, ook de goedkopere, bevatten echter een zeer lage concentratie oxybenzone en zijn gegarandeerd veilig. Op vraag van de Europese Commissie werden in 2006 en 2008 alle zonnefilters, waaronder oxybenzone, uitgebreid onderzocht. Er is geen enkel risico, ook niet voor kleine kinderen. Smeren is de boodschap.

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

Wie dit weekend de zon in gaat (wat je beter niet doet tijdens de middaguren), kan dus maar beter smeren. Ook bij een licht wolkendek dringt tot 80% van de UV-stralen erdoor.

Tips voor gebruik van zonnecrème:

  • Gebruik zonnecrème met minstens factor 15 beschermingsgraad die zowel tegen UV-A als UV-B-stralen beschermt.
  • Smeer 15 tot 30 minuten vooraleer je in de zon gaat.
  • Neem voldoende crème om je in te smeren.
  • Smeer minstens elke 2 tot 3 uur opnieuw in.
  • Wil je zonnecrème en insectenspray samen gebruiken, breng dan eerst de zonnecrème aan en na één uur de insectenspray.
  • Een ‘bruinen-zonder-zon’-product is geen zonnecrème en biedt slechts gedeeltelijk bescherming.

Conclusie

Steeds meer mensen krijgen huidkanker. Niet door zonnecrème, maar door onbeschermd zonnekloppen. Zonnecrème is niet kankerverwekkend. Gebruik een voldoende hoge beschermingsfactor (minstens 15) als je dit weekend de zon in gaat. Een gebruinde huid of een ‘bruinen-zonder-zon’-crème beschermen onvoldoende. 

Referenties

http://www.euromelanoma.org/belgie/prevent-skin-cancer/zonnenbruinen-en-zonnebanken

Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Ook interessant

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief