Cebam Verschenen op 10/05/2017

In het nieuws

Voet- en onderbeenamputaties bij diabetespatiënten kunnen voorkomen worden met een relatief eenvoudige ingreep, namelijk het losmaken van een beknelde zenuw in de enkel. Dat stelt een plastisch chirurg uit Utrecht.

Factcheck

Of een eenvoudige ingreep, het losmaken van geknelde zenuwen, amputaties kan voorkomen bij mensen met diabetes, is op dit moment niet bekend. Mocht dit worden aangetoond in het op stapel staande onderzoek, dan zou dit inderdaad een belangrijke ontwikkeling kunnen zijn voor mensen met diabetes.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Diabetes kan leiden tot aantasting van zenuwen in benen en voeten. Dit noemt men neuropathie. Deze aantasting van de zenuwen zorgt voor een verminderd of doof gevoel, waardoor men gemakkelijker wonden en zweren aan de benen en voeten kan ontwikkelen. Hierdoor kan uiteindelijk ook een zogenaamde diabetische voet. Bovendien belemmert diabetes de wondgenezing en is er een groter risico op wondinfecties. In een vergevorderd stadium is een amputatie soms de enige oplossing om verder uitbreidende ziekte te voorkomen.

Bij sommige diabetici met neuropathie lijkt beklemming van zenuwen bij te dragen aan de gevoelsstoornissen. Door de betreffende zenuw met een operatie meer ruimte te geven zouden de complicaties van neuropathie te voorkomen zijn, stelt een Nederlandse hoogleraar plastische chirurgie (1). Daarom wil hij in acht Nederlandse ziekenhuizen beginnen met grootschalig onderzoek naar het gevoel in de voet van diabetici nadat een beklemde zenuw is losgemaakt. Uit dit onderzoek zal moeten blijken welke mensen baat hebben bij de ingreep, en of deze operatie veilig en effectief is.

Bron

(1)http://www.telegraaf.nl/gezondheid/28023342/__Operatie_voorkomt_amputatie__.html

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

Neuropathie is een belangrijk probleem voor diabetici. Als daarom kan worden aangetoond dat met een relatief simpele operatie het aantal wonden en amputaties kan worden verminderd, dan is dit zowel voor de patiënt als op maatschappelijke schaal een belangrijke ontwikkeling.

Het idee van het operatief losmaken van een beklemde zenuw is overigens niet nieuw: een Amerikaanse plastisch chirurg, die ook in de nieuwsberichten wordt genoemd, schreef hier al over in 1992. Als het voorgestelde Nederlandse onderzoek inderdaad van start gaat, komt er hopelijk meer inzicht in de effectiviteit van dergelijke ingreep. Het is niet duidelijk of deze ingreep op dit moment al wordt uitgevoerd en wat de ervaringen zijn.

Conclusie

Of een eenvoudige ingreep, het losmaken van geknelde zenuwen, amputaties kan voorkomen bij mensen met diabetes, is op dit moment niet bekend. Mocht dit worden aangetoond in het op stapel staande onderzoek, dan zou dit inderdaad een belangrijke ontwikkeling kunnen zijn voor mensen met diabetes.

Referenties

Bron: DokterMedia.nl

http://doktermedia.nl/reviews/diabetes/2017/05/01/eenvoudige-operatie-voorkomt-amputatie-diabetespatient/

Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief