Marleen Finoulst Verschenen op 21/04/2014

In het nieuws

Te veel paaseitjes veroorzaken extra puistjes. Daar zijn alvast veel acnelijders van overtuigd. Hebben ze gelijk?

Factcheck

Paaseitjes veroorzaken geen opflakkering van acne.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Puistjes krijgen door chocolade: het is een bericht dat ieder jaar rond de paasperiode opnieuw de ronde doet. Heel veel mensen zijn overtuigd dat acne beïnvloed wordt door voedingsgewoonten, met chocolade en ander vettig voedsel als grote boosdoeners. Een ongeremde paaseitjesconsumptie zou acne doen opflakkeren.

Acne is een huidziekte die vooral in de tienerjaren optreedt. Onder invloed van de hormonen komt er dan een verhoogde talgproductie op gang. Die prikkelt de afvoergangen van de talgklieren, met een verhoorning van de opperhuidcellen tot gevolg: zo krijg je mee-eters. In een volgende stap kunnen er in die mee-eters bacteriën groeien die ontstekingen – puistjes – veroorzaken. Je huid goed reinigen, make-up ’s avonds verwijderen en zalfjes tegen acne verminderen de puistjes. In meer ernstige vormen worden soms antibiotica of vitamine A derivaten voorgeschreven. Acne verdwijnt doorgaans spontaan rond de leeftijd van 20 jaar.

Bron

 

Hoe moet je dit nieuws interpreteren?

Wetenschappelijk onderzoek over de invloed van voedingsgewoonten op acne is niet evident omdat acne alleen bij mensen voorkomt en je het dus niet kan testen op diermodellen. Bestaand onderzoek vindt echter geen enkel verband tussen vettige voeding enerzijds en talgproductie en verhoorning van opperhuid anderzijds. Bij de behandeling van acne wordt dan ook geen voedingsadvies gegeven.

Wel is bekend dat erfelijke factoren een rol spelen: die bepalen bijvoorbeeld in welke mate de verhoogde activiteit van de talgklieren leidt tot tot verhoorning van de opperhuidcellen die de talgkanaaltjes afboorden. Acne verergert ook onder invloed van stress en hormonen (zwangerschap, menstruaties).

Conclusie

Paaseitjes veroorzaken geen opflakkering van acne.

Referenties

http://nieuws.kuleuven.be/node/7797

Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief