Marleen Finoulst Verschenen op 08/12/2014

In het nieuws

We worden om de oren geslagen met advies om elektriciteit te sparen en de was passief te drogen ('minder droogkast, meer droogrek'), terwijl onderzoek aantoont dat de was binnenshuis drogen de gezondheid schaadt.

Factcheck

Bij binnenshuis drogen van was neemt het vochtgehalte zeer sterk toe, waardoor huisstofmijten en schimmels welig tieren. Voor personen met een allergie of een verzwakt immuunsysteem kan dit voor gezondheidsproblemen zorgen. Drogen doet u daarom best in een afzonderlijke ruimte of buiten, ook in de winter.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

In het kader van de actieweek 'Woon gezond. Geef lucht aan je huis' riep de Vlaamse Overheid vorige week op om woningen voldoende te luchten, omdat de kwaliteit van de binnenlucht vaak slecht is. Tegelijkertijd worden we aangemaand om energiezuiniger te leven, met de schaarse elektriciteit in het vooruitzicht.

Droogkasten zijn alvast energieverslinders, die tot driemaal meer verbruiken dan een wasmachine. Op de website www.energiesparen.be staat overigens het advies om meer droogrek te gebruiken en minder droogkast. Veel mensen drogen hun was binnenshuis op een droogrekje. Soms zetten ze de verwarming dan een graadje hoger om de was sneller te doen drogen. Onderzoek uit Schotland wijst er echter op dat binnenshuis drogen van wasgoed de gezondheid kan schaden (1). De inhoud van een wasmachine op een droogrek hangen in de woonkamer zorgt voor 2 liter extra vocht in de binnenlucht, met een enorme toename aan huisstofmijten en schimmelsporen: organismen die vooral goed gedijen en vermenigvuldigen in een vochtige omgeving. Deze toename vormt een gezondheidsrisico voor mensen met huisstofmijtallergie, een verzwakte afweer, eczema of astma.

Bovendien vonden de onderzoekers in 25% van de woningen in Glasgow, waarvan de binnenlucht in het kader van deze studie geanalyseerd werd, sporen van Aspergillus fumigatus, een schimmel die longontsteking kan veroorzaken bij mensen met een verzwakte afweer. In geval wasverzachters gebruikt worden, komen bij het binnenshuis drogen chemische substanties vrij die mogelijk kankerverwekkend zijn, zo waarschuwen de Schotse wetenschappers nog.

Ze bevelen daarom aan om de was niet binnenshuis te drogen, maar ofwel buiten, ofwel in een aparte ruimte, ofwel op het balkon. Wie geen andere mogelijkheid heeft dan binnenshuis drogen, zet het droogrek best voor een open raam met de verwarming zo laag mogelijk. De Schotse onderzoekers pleiten voor het voorzien van een droogruimte in nieuwbouwwoningen en gezamenlijke droogruimten in appartementsgebouwen, om enerzijds energie te sparen en anderzijds de gezondheid te vrijwaren.

Bron

(1) Domestic laundering – environmental audit in Glasgow with emphasis on passive indoor drying and air quality. CDA Porteous, TR Sharpe, R Menon. http://radar.gsa.ac.uk/

Hoe moet je dit nieuws interpreteren?

Het Schotse onderzoek beweert niet dat er al mensen ziek geworden zijn van binnenshuis drogen, maar wel dat de toename aan potentiële ziekteverwekkers in de binnenlucht (zoals Aspergillus, huisstofmijt, ...) voor problemen kan zorgen, vooral bij mensen met een zwakke gezondheid.

In Glasgow, waar de studie gevoerd werd, droogt 87% van de huishoudens gevestigd in sociale woningen, 's winters de was binnenshuis (in de lente zelfs 96%). Gebrek aan een afzonderlijke droogruimte (kelder, garage,...) of een droogkast geven soms geen andere keuze.

De studie werd ook opgezet om de impact op het energieverbruik in woningen te evalueren, en concludeerde dat de gewoonte om binnenshuis te drogen veel energie kost, zelfs wanneer de verwarming niet hoger gezet wordt. Maar droogkasten bieden op dit vlak geen alternatief, omdat ze nog meer energie zouden verbruiken in vergelijking met passief drogen in een gesloten ruimte.

Er werd ook opgemerkt dat strijken (zowel met als zonder stoom) eveneens zorgt voor extra vocht in de woning en dat verluchten noodzakelijk is.

Praktische informatie over hoe u de woning best verlucht en de binnenlucht zo gezond mogelijk houdt, vindt u op de website www.gezondbinnenmilieu.be.

Conclusie

Bij binnenshuis drogen van was neemt het vochtgehalte zeer sterk toe, waardoor huisstofmijten en schimmels welig tieren. Voor personen met een allergie of een verzwakt immuunsysteem kan dit voor gezondheidsproblemen zorgen. Drogen doet u daarom best in een afzonderlijke ruimte of buiten, ook in de winter.

Referenties

www.gezondbinnenmilieu.be

commentaar Patrik Vankrunkelsven (GezondheidenWetenschap) op Radio1 http://www.radio1.be/programmas/nieuwe-feiten/een-wasrek-kan-uw-gezondheid-ernstige-schade-toebrengen

Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief