Marleen Finoulst Verschenen op 14/03/2014

In het nieuws

Amerikaanse onderzoekers zouden een bloedtest ontwikkeld hebben die met 90% zekerheid Alzheimerdementie kan voorspellen.

Factcheck

Onderzoekers hebben 10 biomerkers geïdentificeerd bij 70-plussers die de ziekte van Alzheimer kunnen voorspellen aan de hand van een simpele bloedtest. Deze test moet nog verder verfijnd en onderzocht worden en is op dit moment niet bruikbaar in de praktijk.Vraag is ook wie wil weten dat hij in de toekomst een ziekte zal krijgen waarvoor nog geen behandeling bestaat.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Amerikaanse wetenschappers volgden 525 mensen ouder dan 70 jaar gedurende een periode van 5 jaar. Ze werden verdeeld in 2 groepen op basis van cognitieve tests, die onder andere geheugen, concentratie en verbaal vermogen evalueren. Eén groep gezonde personen en een tweede groep met reeds geheugenproblemen bij aanvang van de studie, waarbij een onderscheid gemaakt werd tussen beginnende Alzheimerdementie en een milde cognitieve stoornis. Alle proefpersonen werden 5 jaar lang jaarlijks opnieuw onderzocht en getest. Er werd vooral gezocht naar verschillen in het bloed tussen mensen die Alzheimerdementie ontwikkelden en de anderen. Het overkwam 18 mensen die deelnamen aan deze studie. De onderzoekers identificeerden 10 bloedvetten die wijzigingen ondergingen wanneer gezonde proefpersonen de ziekte van Alzheimer kregen in de loop van het onderzoek. Op basis van deze 10 bloedvetten werd een test ontwikkeld die met 90% zekerheid zou kunnen voorspellen of een 70-plusser binnen de 2 tot 3 jaar de ziekte van Alzheimer ontwikkelt (1).

Bron

Mapstone M, et al. Plasma phospholipids identify antecedent memory impairment in older adults. Nature Medicine. Published online March 9 2014

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

De resultaten tonen dat je Alzheimerdementie kan opsporen in een pril beginstadium, nog voor mensen symptomen ontwikkelen. Dat is een belangrijke stap vooruit in het onderzoek naar deze ziekte, waarvoor tot op heden geen enkele doeltreffende behandeling bestaat. Door meer kennis te vergaren op wat er misloopt vooraleer de eerste verschijnselen (geheugenverlies) merkbaar worden, wordt een deur geopend voor de ontwikkeling van therapieën die op die eerste fase kunnen ingrijpen. Een kanttekening is wel dat het niet geweten is of de test ook bruikbaar is bij personen jonger dan 70 jaar, omdat zijn niet aan dit onderzoek deelnamen.

Vraag is echter wat we hebben aan een voorspellende test voor Alzheimerdementie wanneer er geen behandeling mogelijk is. Wie wil weten, in zijn laatste gezonde jaren, dat hij of zij een onomkeerbare hersenziekte zal krijgen waar niets aan te doen is. Bovendien is de test voor slechts 90% betrouwbaar. Dat betekent dat 10% van de mensen die zich zouden laten testen, te horen krijgen dat ze in de komende 2 tot 3 jaar Alzheimerdementie zullen ontwikkelen, terwijl dat niet het geval is. Zo’n test is dus wetenschappelijk interessant, maar vooralsnog niet bruikbaar in de praktijk.

Conclusie

Onderzoekers hebben 10 biomerkers geïdentificeerd bij 70-plussers die de ziekte van Alzheimer kunnen voorspellen aan de hand van een simpele bloedtest. Deze test moet nog verder verfijnd en onderzocht worden en is op dit moment niet bruikbaar in de praktijk.Vraag is ook wie wil weten dat hij in de toekomst een ziekte zal krijgen waarvoor nog geen behandeling bestaat.

Referenties

http://www.nhs.uk/news/2014/03March/Pages/Claims-new-blood-test-can-detect-Alzheimers-disease.aspx

Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief