Marleen Finoulst Verschenen op 23/03/2016

In het nieuws

Een extreem dieet van acht weken kan ervoor zorgen dat mensen die nog maar net de diagnose diabetes type 2 hebben van de ziekte af kunnen komen. Dat blijkt uit een nieuwe studie.

Factcheck

Diabetes type 2 wordt vaak geassocieerd met overgewicht en het is bekend dat vermageren een gunstig effect heeft op de ontregelde suikerhuishouding. Deze studie suggereert dat je zelfs helemaal kan genezen wanneer je drastisch vermagert door een crashdieet, gevolgd door gezonde voedingsgewoonten zonder excessen. Wie dat wil proberen, bespreekt dit best eerst met zijn huisarts.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Onderzoekers van de Schotse universiteit van Glasgow zetten 30 mensen met diabetes type 2 op een streng laag calorisch dieet van maximum 700 calorieën per dag (1). Het ging om een groep sterk gemotiveerde vrijwilligers met overgewicht die bereid waren om gedurende 8 weken te leven op dieetshakes (geprepareerde drankjes die een maaltijd vervangen) en wat groenten. De onderzoekers wilden weten of hun diabetes kan verdwijnen mits voldoende gewichtsverlies. Na 8 weken streng diëten volgden ze gedurende 6 maanden een minder streng, gezond dieet. Ze werden geregeld gewogen en onderzocht. De onderzoekers gingen na hoe de insulineconcentratie, het bloedsuikergehalte en hoeveelheid vet in de lever en het pancreas evolueerden. Het gewicht van de deelnemers verminderde van gemiddeld 98 kg bij aanvang van de studie naar 84,7 kg op het einde. Van de 30 deelnemers evolueerden er 12 naar een normale glucose- en insulineconcentratie: zij hadden dus geen diabetes meer. Diegenen die wel nog diabetes hadden op het einde van het onderzoek waren niet minder gewicht kwijt, maar ze waren wel wat ouder (gemiddeld 60 jaar in vergelijking met 52 jaar bij de genezen deelnemers) en kampten al langer met diabetes (gemiddeld 9,8 jaar in vergelijking met 3,8 jaar in de genezen groep). Het vetgehalte in de lever en het pancreas was bij alle deelnemers sterk verminderd.

De onderzoekers besloten dat een streng dieet mensen kan genezen van diabetes type 2, wanneer ze de ziekte nog niet te lang hebben. De genezen groep was na zes maanden nog steeds diabetesvrij.

Bron

(1) Steven S, Hollingsworth KG, Ar-Mrabeh A, et al. Very-Low-Calorie Diet and 6 Months of Weight Stability in Type 2 Diabetes: Pathophysiologic Changes in Responders and Nonresponders. Diabetes Care. Published online March 21 2016

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

Mensen met overgewicht en diabetes type 2 die streven naar een gezond gewicht, zouden kunnen genezen van hun diabetes. Vraag is wie zo’n streng dieet lang kan volhouden: 700 calorieën betekent een derde van de normale dagelijkse caloriebehoefte voor vrouwen en een vierde van de normale behoefte voor mannen. Stel dat dit lukt en mensen vermageren fors, dan moeten ze hun nieuwe gewicht ook blijven volhouden door over te schakelen naar een permanent gezond dieet.

Helaas waren niet alle deelnemers aan deze studie ondanks hun zware inspanning genezen, terwijl ze toch ongeveer evenveel gewicht verloren. De onderzoekers vermoeden dat de hoeveelheid vet in het pancreas, het orgaan dat insuline produceert, een rol speelt in het al dan niet verschijnen van diabetes en dat die vetdrempel voor iedereen verschillend is. Iets wat verder onderzocht moet worden.

Conclusie

Diabetes type 2 wordt vaak geassocieerd met overgewicht en het is bekend dat vermageren een gunstig effect heeft op de ontregelde suikerhuishouding. Deze studie suggereert dat je zelfs helemaal kan genezen wanneer je drastisch vermagert door een crashdieet, gevolgd door gezonde voedingsgewoonten zonder excessen. Wie dat wil proberen, bespreekt dit best eerst met zijn huisarts.

Referenties

http://www.nhs.uk/news/2016/03March/Pages/Could-a-very-low-calorie-diet-cure-type-2-diabetes.aspx

Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief