Marleen Finoulst Verschenen op 20/05/2014

In het nieuws

Vier glazen wijn is genoeg om schade in je lichaam te berokkenen, lezen we op een nieuwssite. Dat moet blijken uit een experiment van een Amerikaanse universiteit.

Factcheck

Bingedrinken, of meer dan 4 glazen alcoholische drank per gelegenheid, is ongezond, dat weten we al langer dan vandaag. Dit experiment vindt bepaalde veranderingen in het bloed na bingedrinken, maar daaruit kunnen verder geen conclusies getrokken worden.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Onderzoekers gaven aan 25 gezonde vrijwilligers een aantal cocktails op basis van vodka en fruitsap. Daarna maten ze de effecten in het bloed en stelden vast dat niet alleen de alcoholconcentratie opliep, maar ook de concentratie aan bacteriële endotoxines, afkomstig van darmbacteriën, en de concentratie aan stoffen die wijzen op subtiele ontstekingsreacties. De bacteriën die in de darm leven scheiden stoffen af, zogenaamde endotoxines, die soms doorheen de darmbarrière in de bloedbaan sijpelen. Het is niet duidelijk welk effect deze stoffen hebben, maar ze lijken wel het afweersysteem te prikkelen, waardoor de concentratie aan bepaalde ontstekingsgerelateerde moleculen toeneemt. Na één keer stevig drinken, blijkt die concentratie dus extra groot. Bij vrouwen meer dan bij mannen. Mogelijk spelen deze stoffen een rol bij de aantasting van diverse organen, zoals de lever, bij overmatige drinkers. 

De onderzoekers besloten dat bingedrinken (meer dan 4 glazen bij één gelegenheid) reeds zorgt voor een toename aan ontstekingsgerelateerde moleculen in de bloedbaan, al is tot op heden niet duidelijk hoe dit precies de gezondheid beïnvloedt.

Bron

(1) Bala S, Marcos M, Gattu A, et al. Acute Binge Drinking Increases Serum Endotoxin and Bacterial DNA Levels in Healthy Individuals. PLoS One. Published online May 14 2014

Hoe moet je dit nieuws interpreteren?

Het gaat om een zeer beperkte studie (14 vrouwen en 11 mannen), waarvan je de resultaten niet zomaar kan veralgemenen. Overigens is niet duidelijk hoeveel alcohol de proefpersonen precies dronken. Uit de publicatie is evenmin af te lezen hoe de controlegroep was samengesteld, wat de beweringen nog meer verzwakt. Ten slotte is er weinig bekend over de rol van deze ontstekingsgerelateerde moleculen op bijvoorbeeld leveraantasting.

Zeker is dat overmatig drinken ongezond is: het risico op leveraantasting en bepaalde kankers verhoogt, de bloeddruk verhoogt en te veel alcohol kan leiden tot overgewicht.

Conclusie

Bingedrinken, of meer dan 4 glazen alcoholische drank per gelegenheid, is ongezond, dat weten we al langer dan vandaag. Dit experiment vindt bepaalde veranderingen in het bloed na bingedrinken, maar daaruit kunnen verder geen conclusies getrokken worden.

Referenties

http://www.nhs.uk/news/2014/05May/Pages/Could-a-single-binge-drink-harm-your-health.aspx

Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief