Marleen Finoulst Verschenen op 02/12/2014

Door u gekozen

Voedingssupplementen op basis van ginkgo biloba worden massaal verkocht om het geheugen te verbeteren. Kritische lezers vroegen ons of deze supplementen hun beloftes nakomen.

Factcheck

Goed uitgevoerd wetenschappelijk onderzoek toont dat ginkgo biloba geen enkel effect heeft op het geheugen.

Lees verder »

Wat weten we hierover?

Ginkgo biloba, of Japanse notenboom, is oorspronkelijk afkomstig uit het Verre Oosten. In Japan wordt deze boom, die tot 40 meter hoog wordt, zelfs als een god vereerd. Aan de zaden van de ginkgo biloba worden al eeuwenlang geneeskrachtige eigenschappen toegekend, onder andere voor ademhalingsproblemen, maagdarm- en blaasklachten, slechte bloedsomloop, gehoorverlies en geheugenproblemen. Voedingssupplementen op basis van ginkgo biloba-extract worden ook bij ons volop verkocht, in natuurwinkels en apotheken, als middel dat het geheugen verbetert. We kregen daarover veel vragen binnen en doken voor u in de literatuur (1).

Er bestaat weinig degelijk onderzoek naar de effecten van ginkgo biloba op het geheugen. Een goed uitgevoerde dubbelblind studie bij 98 mannen en 132 vrouwen ouder dan 60 jaar, in goede algemene gezondheid, met een partner en zonder geheugenklachten, werden gerekruteerd om de effecten van ginkgo biloba op het geheugen te onderzoeken. Ze deden mee aan een reeks gestandaardiseerde geheugentests en kregen vervolgens gedurende 6 weken driemaal per dag een pil, met ofwel 40 mg ginkgo biloba ofwel placebo. Na die periode werden de geheugentests herhaald en ook de partners ondervraagd. De onderzoekers vonden geen enkel verschil tussen ginkgo biloba en placebo (2). De partners van de testpersonen beaamden die bevinding.

In een andere goed uitgevoerde studie, ook dubbelblind, kregen mensen van minstens 79 jaar met licht verminderde geheugenfunctie gedurende gemiddeld 6,1 jaar dagelijks een ginkgo biloba-extract of placebo. De resultaten tonen ook hier geen enkel voordeel voor ginkgo biloba (3).

Bron

(1) http://www.gezondheidenwetenschap.be/onderwerpen

Hoe moet je dit nieuws interpreteren?

Studies die beweren dat ginkgo biloba gunstige effecten heeft op het geheugen, blijken stuk voor stuk methodologisch slecht uitgevoerd, wat de resultaten wetenschappelijk onbetrouwbaar maakt. De enkele zeer degelijke onderzoeken die verricht werden, vinden geen enkel gunstig effect op de geheugenfunctie (4). Noch bij gezonde mensen met een goed functionerend geheugen, noch bij mensen met licht geheugenverlies. Deze supplementen werken dus niet op het geheugen.

Conclusie

Goed uitgevoerd wetenschappelijk onderzoek toont dat ginkgo biloba geen enkel effect heeft op het geheugen.

Referenties

(2) Solomon PR, Adams F, Siver A et al. Ginkgo biloba for memory enhancement. A randomized controlled trial. JAMA 2002;288:835-40.

(3) Birks J, Crimley Evans J. Ginkgo biloba for cognitive impairment and dementia. Cochrane Database Syst Rev 2009; issue1.

(4) Kan ginkgo biloba het geheugen verbeteren? Minerva 2003;vol.2;nr.5; Pag79-80.

Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief