Marleen Finoulst Verschenen op 12/04/2016

In het nieuws

Amerikaanse wetenschappers denken suikerverslaving op net zo'n manier te kunnen bestrijden als drugsverslaving. Onderzoek met Champix, een medicijn dat helpt te stoppen met roken, doet proefdieren minder suikerwater drinken.

Factcheck

Onderzoek bij ratten toont dat Champix, een geneesmiddel dat helpt bij rookstop, de diertjes gedurende korte tijd minder suikerwater doen drinken. Mogelijk omdat dit geneesmiddel het beloningssysteem in de hersenen, dat zowel werkt voor suiker als voor nicotine, tijdelijk blokkeert. Bij mensen werd dit niet getest.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Varenicline (merknaam Champix) is een geneesmiddel dat kan helpen bij rookstop: het werkt in op het beloningssysteem door het aangename gevoel weg te nemen dat ontstaat wanneer een roker een sigaret opsteekt. Het medicijn blokkeert bepaalde receptoren in de hersenen en voorkomt zo de vrijzetting van dopamine, een substantie die zorgt voor een goed gevoel. Amerikaanse wetenschappers vroegen zich af of Champix ook de drang naar suiker zou kunnen verminderen. De hang naar zoet wordt namelijk verklaard door het aangenaam gevoel dat ontstaat na het eten van suiker: ook dat werkt via hetzelfde beloningssysteem in de hersenen. De onderzoekers zetten een experiment op met ratten: de diertjes kregen à volonté toegang tot voedsel en water, en drie dagen per week ook tot suikerwater. Vier weken later kreeg één groep inspuitingen met varenicline en werd gekeken hoe vaak de behandelde ratten nog van het gesuikerde water dronken in vergelijking met een niet-behandelde controlegroep. De Champix-ratten dronken beduidend minder suikerwater in het halfuur nadat ze het geneesmiddel hadden gekregen. Daarna ebde het effect weg.

De onderzoekers besluiten dat geneesmiddelen die inwerken op het beloningssysteem in de hersenen de hang naar suiker misschien tijdelijk kunnen verminderen, wat zou kunnen leiden tot een nieuwe strategie in de aanpak van obesitas.

Bron

(1) Shariff M, Quik M, Holgate J, et al. Neuronal Nicotinic Acetylcholine Receptor Modulators Reduce Sugar Intake. PLOS One. Published online March 30 2016

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

De conclusie van de onderzoekers is zeer voorbarig. Het gaat om een dierexperiment en de resultaten zeggen weinig over wat er kan verwacht worden bij mensen. Stel dat Champix inderdaad de hang naar zoet eventjes kan temperen, dan lijkt het nog weinig waarschijnlijk dat dit medicijn (dat slechts één keer per dag mag worden ingenomen) ooit voor dit doel zal gebruikt worden. Het effect is van te korte duur. Bovendien rest de vraag welke neveneffecten nog kunnen optreden wanneer het beloningssysteem onderdrukt wordt. Dit syteem wordt niet alleen geprikkeld door suiker en nicotine, maar ook door alcohol, seks, lekker eten en andere. Het is bekend dat mensen die Champix (2) gebruiken om te stoppen met roken angstig en geïrriteerd kunnen zijn, al is niet zeker of deze verschijnselen met het geneesmiddel dan wel met de rookstop te maken hebben.

Conclusie

Onderzoek bij ratten toont dat Champix, een geneesmiddel dat helpt bij rookstop, de diertjes gedurende korte tijd minder suikerwater doen drinken. Mogelijk omdat dit geneesmiddel het beloningssysteem in de hersenen, dat zowel werkt voor suiker als voor nicotine, tijdelijk blokkeert. Bij mensen werd dit niet getest.

Referenties

(2) bijsluiter Champix

http://www.nhs.uk/news/2016/04April/Pages/Anti-smoking-drug-may-also-help-combat-sugar-cravings.aspx

Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief