Marleen Finoulst Verschenen op 24/07/2015

Door u gekozen

Bepaalde voedingsmiddelen niet kunnen verdragen, ook niet in normale hoeveelheden, is een veel gehoorde klacht. Bestaat er een diagnostische test?

Factcheck

Voedselintolerantie betekent dat je klachten ontwikkelt na inname van een bepaald voedingsmiddel of –ingrediënt, zonder dat je daaraan allergisch bent. Voor het merendeel van de voedselintoleranties bestaat er geen diagnostische test.

Lees verder »

Wat weten we hierover?

Er bestaan twee vormen van voedselovergevoeligheid: allergische (voedselallergie) en niet-allergische (voedselintolerantie). Bij een voedselallergie maakt het afweersysteem specifieke antistoffen aan tegen eiwitten die in de voeding voorkomen. Wanneer een allergische vorm van voedselovergevoeligheid vermoed wordt, kan deze eventueel geëvalueerd worden door middel van een provocatietest waarbij het vermoedelijk allergeen (het eiwit waaraan men allergisch is) onder gecontroleerde omstandigheden wordt toegediend, onder het toeziend oog van een specialist. De meeste voedselovergevoeligheden zijn echter niet-allergisch: dat zijn de voedselintoleranties (1). Naar schatting 10% van de bevolking heeft klachten die doen denken aan een voedselintolerantie. Hierin speelt het afweersysteem geen rol en worden geen antistoffen aangemaakt tegen bepaalde eiwitten uit het voedsel. Er bestaat geen test om na te gaan of iemand overgevoelig reageert op bepaald voedsel. Het komt er op neer te merken welke voedingsingrediënten of –middelen bepaalde klachten uitlokken. Als dat herhaaldelijk gebeurt, kan dit wijzen op overgevoeligheid. Lactose-intolerantie is één van de meest frequente voedselintoleranties: kenmerkende klachten zijn buikkrampen, diarree en winderigheid na inname van melk (2).

De diagnose van voedselintolerantie is gebaseerd op een vraaggesprek tussen arts en patiënt. Vervolgens kan een diëtist een gedetailleerde bevraging van het voedingspatroon uitvoeren.

Bron

(1) http://www.gezondheidenwetenschap.be/onderwerpen

Hoe moet je dit nieuws interpreteren?

Vermits er geen test bestaat, is observatie de enige manier om voedselintolerantie op het spoor te komen. Wat het extra moeilijk maakt: de klachten van voedselallergie en niet-allergische voedselovergevoeligheid lijken op elkaar. In het algemeen zijn deze van niet-allergische voedselovergevoeligheid wel milder en komen ernstige reacties niet voor. Echte voedselallergieën kunnen daarentegen gevaarlijk zijn. D

e hoeveelheid voedsel die klachten veroorzaakt, verschilt ook per persoon. Kleine hoeveelheden voedsel worden soms getolereerd, terwijl normale porties klachten kunnen veroorzaken. Je kan bijvoorbeeld één koekje tolereren, terwijl meerderde koekjes maagpijn veroorzaken.

Conclusie

Voedselintolerantie betekent dat je klachten ontwikkelt na inname van een bepaald voedingsmiddel of –ingrediënt, zonder dat je daaraan allergisch bent. Voor het merendeel van de voedselintoleranties bestaat er geen diagnostische test.

Referenties

(2) http://www.gezondheidenwetenschap.be/richtlijnen/lactose-intolerantie

https://www.nhg.org/standaarden/volledig/nhg-standaard-voedselovergevoeligheid#idp13083680

http://www.gezondheidenwetenschap.be/richtlijnen/voedselallergie-en-overgevoeligheid-bij-kinderen

Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief