Marleen Finoulst Verschenen op 07/02/2014

In het nieuws

Wanneer je lichaam zich moet aanpassen aan een lagere temperatuur, verbrand je meer calorieën. Dus, verlies je gewicht. Dat beweert een groep onderzoekers uit Maastricht.

Factcheck

Er bestaat geen wetenschappelijk bewijs dat je vermagert door de temperatuur binnenskamers lager te zetten. Het is beter voor de lijn om een aangename temperatuur in huis te combineren met af en toe een stevige wandeling buiten in de kou.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

De groep uit Maastricht komt tot die conclusie in een zogenaamde narratieve review (1), dat is een onderzoek waarbij de auteur zelf studies selecteert, zonder aan te geven welke criteria hij daarvoor hanteert. Hij kan het resultaat dus naar zijn hand zetten en daarom is zo’n studie wetenschappelijk van beperkte waarde. 

De Nederlandse groep stelde vast dat we de voorbije decennia de verwarming in huis, op kantoor, in ziekenhuizen en fabrieken, systematisch wat hoger hebben gezet, om een maximaal comfort te garanderen. Aangenaam warme temperaturen zorgen ervoor dat mensen nog minder bewegen, minder calorieën verbranden en dus verdikken. Wanneer het koud genoeg, is moeten we meer moeite doen om ons lichaam warm te houden. Ze raden een temperatuur aan die net niet doet klappertanden, volgens hen 18 à 19° Celsius. Verder beweren ze dat er je lichaam bij dergelijke temperatuur tot 30% meer energie verbruikt om zichzelf warm te houden. Je zou je lichaam ook kunnen doen wennen aan lagere temperaturen, zodat je meer verbrandt, zonder dat het onaangenaam wordt.

Bron

(1) van Marken Lichtenbelt L, Kingma B, van der Lans A, Schellen L. Cold exposure – an approach to increasing energy expenditure in humans (PDF, 207kb). Science and Society. Published online January 22 2014

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

De narratieve review waarop de groep zich baseert, gebruikte onder meer studies bij ratten, fysiologisch onderzoek naar de warmteproductie van mensen en studies over aanpassing aan koudere temperaturen en de invloed op lichaamsvet. 

Volgens een Japans onderzoek, waarbij mensen zes weken lang gedurende twee uur per dag in een koude kamer (17°C) doorbrachten, raakten de mensen naar eigen zeggen inderdaad gewend aan de koude. In hoeverre de deelnemers vet verbrandden, is niet duidelijk. 

Deze Nederlandse review laat veel vragen onbeantwoord. Het verhaal klinkt wel logisch: in de kou verbruik je meer energie om je lichaamstemperatuur op peil te houden, maar dat is niet hetzelfde als aantonen dat je vermagert door de thermostaat iets lager te zetten. Een comfortabele, warme omgeving is ook belangrijk voor de gezondheid. Het advies luidt dat 18 tot 21° Celsius binnenskamers ideaal is.

Conclusie

Er bestaat geen wetenschappelijk bewijs dat je vermagert door de temperatuur binnenskamers lager te zetten. Het is beter voor de lijn om een aangename temperatuur in huis te combineren met af en toe een stevige wandeling buiten in de kou.

Referenties

http://www.nhs.uk/news/2014/01January/Pages/Central-heating-could-be-contributing-to-obesity.aspx

Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief