Marleen Finoulst Verschenen op 15/04/2014

In het nieuws

Te veel koper in je lijf versnelt de groei van heel wat kankers. Onderzoekers hebben een medicijn gevonden dat koper uit je lichaam kan verwijderen, waardoor een gezwel minder snel groeit. 

Factcheck

Koper speelt een rol bij de groei van sommige kankers. Bij muizen wordt kankergroei vertraagd met koperbindende medicijnen die ook patiënten met de ziekte van Wilson (te veel koper) innemen. Of deze middelen kunnen ingezet worden om kankergroei af te remmen, is nog helemaal niet zeker.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

De groei van cellen wordt genetisch gestuurd, onder andere door het zogenaamde BRAF-gen. Een mutatie in dat gen doet celgroei ontsporen, waardoor een gezwel ontstaat. Bij veel kankers, waaronder melanoom, long- en darmkanker, vindt men dit gemuteerde gen terug. Het functioneert alleen met koper. Onderzoekers gingen na of reduceren van het kopergehalte in het lichaam de kankergroei kan afremmen (1). Dat deden ze in experimenten met genetisch gemanipuleerde muizen waarin zo’n kanker geïnduceerd werd en tevens op menselijk kankerweefsel in een laboratoriumschaaltje. Daarbij gebruikten ze een medicijn dat al jaren gebruikt wordt bij de behandeling van de ziekte van Wilson, een zeer zeldzame aandoening met te veel koper in het lichaam.

Koper is een spoorelement waarvan het lichaam maar zeer weinig nodig heeft. Het zit in zeer veel voedingsproducten, waaronder groenten, fruit, vlees en granen. Tekorten komen niet voor. Te veel koper, met problemen ter hoogte van lever, milt, ogen en beenmerg, treft enkel Wilsonpatiënten.

Door de proefmuizen en het kankerweefsel met het koperbindend medicijn voor de ziekte van Wilson in contact te brengen, konden de onderzoekers de kankergroei zichtbaar afremmen en leefden de behandelde muisjes ook ietsje langer. De onderzoekers concludeerden dat dit medicijn, dat al op de markt is, mogelijk ook bij humane kankers gebruikt kan worden.

Bron

(1) Brady DC, Crowe MS, Turski ML, et al. Copper is required for oncogenic BRAF signalling and tumorigenesis. Nature. Published online April 9 2014

Hoe moet je dit nieuws interpreteren?

De onderzoekers zijn ietwat voorbarig. Het is niet omdat deze koperbindende medicijnen mensen met de ziekte van Wilson helpen, dat ze ook nuttig zijn voor kankerpatiënten. Bij de ziekte van Wilson is er immers te veel koper in het bloed, terwijl het kopergehalte bij kankerpatiënten normaal is. Het is niet bekend wat de gevolgen zijn voor de gezondheid van het verlagen van het kopergehalte wanneer er geen teveel is. Koper is nodig voor de vorming van bindweefsel en botten. Het speelt ook een rol bij de bloedstolling en in het afweersysteem.

De koperpiste kan interessant zijn, maar er is nog heel wat voorbereidend onderzoek nodig.

Conclusie

Koper speelt een rol bij de groei van sommige kankers. Bij muizen wordt kankergroei vertraagd met koperbindende medicijnen die ook patiënten met de ziekte van Wilson (te veel koper) innemen. Of deze middelen kunnen ingezet worden om kankergroei af te remmen, is nog helemaal niet zeker.

Referenties

http://www.nhs.uk/news/2014/04April/Pages/Removing-copper-from-body-could-slow-cancer.aspx

Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief