Patrick Mullie Verschenen op 21/02/2023

In het nieuws

De meeste strategieën om overgewicht te voorkomen of behandelen zijn gebaseerd op meer lichaamsbeweging, minder zitten en gezond eten. Volgens een recente studie kan ook de duur van maaltijden overgewicht beïnvloeden. Hoe sneller je eet, hoe meer kans op overgewicht. Klopt dat?

Factcheck

Een Spaanse studie onderzocht het verband tussen de duur van maaltijden en gezondheidsrisico’s zoals overgewicht. Snellere eters hadden meer kans op overgewicht en gezondheidsproblemen, maar de verschillen waren klein. Je tijd nemen voor een maaltijd is sowieso gezond, maar dit onderzoek kan niet bewijzen dat trager eten helpt om te vermageren.

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Spaanse wetenschappers onderzochten het verband tussen de duur van een maaltijd en gezondheidsparameters zoals bloeddruk, lichaamsgewicht, suiker in het bloed en buikomtrek (1). Trage eters zouden beter aanvoelen hoe hun maag zich langzaam vult, wat een gezonder eetpatroon zou opleveren.

De wetenschappers voerden een dwarsdoorsnedestudie uit bij 956 kinderen van gemiddeld 5 jaar oud:

  • De ouders bepaalden de duur van de drie hoofdmaaltijden.
  • Verschillende onderzoekers hielden de gezondheidsparameters bij, en diëtisten registreerden de voeding, in zeven Spaanse steden.
  • De deelnemers werden in 3 groepen verdeeld:
    • trage eters (108 minuten per dag)
    • matig snelle eters (76 minuten per dag)
    • snelle eters (54 minuten per dag)
Onderzoeksresultaten
  • Snelle eters hadden dubbel zoveel kans op:
    • overgewicht;
    • een grotere buikomtrek;
    • een hoger suikergehalte in het bloed;
    • een hogere bloeddruk.
  • Ze aten ook minder gezonde mediterrane voeding.
  • Tragere eters hadden minder vaak overgewicht.

De onderzoekers besluiten dat snel eten meer gezondheidsrisico’s inhoudt.

Bron

(1) Garcidueñas-Fimbres TE, Paz-Graniel I, Gómez-Martínez C, et al. Associations Between Eating Speed, Diet Quality, Adiposity, and Cardiometabolic Risk Factors. J Pediatr. 2023 Jan;252:31-39.e1.

Hoe moet je dit nieuws interpreteren?

Het is niet eenvoudig om op basis van deze studie duidelijke conclusies te trekken:

  • Dit type onderzoek, een dwarsdoorsnedestudie, kan geen oorzaak-gevolgverbanden aantonen.
    • Wie was er eerst: de kip of het ei? We weten met andere woorden niet of snel eten leidt tot overgewicht, of overgewicht sneller doet eten.
    • Om dit te kunnen onderzoeken, moet je de deelnemers en hun gewicht een tijdlang opvolgen.
  • We weten niet wat de verschillen op termijn kunnen betekenen voor de gezondheid van de kinderen. De gemeten verschillen tussen de trage en de snelle eters waren trouwens zeer klein:
    • 2,8 mmHg verschil in bloeddruk op een schaal van ongeveer 100 mmHg
    • 0,5 punten op een schaal van 18 voor mediterrane voeding
    • 2,7 mg/dl op ongeveer 75 mg/dl voor bloedsuiker
  • Er werd aan de ouders gevraagd hoelang de maaltijden duurden, niet hoelang (of hoe snel) hun kind at.
  • Verschillende onderzoekers voerden de gezondheidsmetingen uit op verschillende plaatsen. Dat kan voor variaties in meetprocedures zorgen, die de eindresultaten kunnen beïnvloeden.
  • Snelle en trage eters namen evenveel calorieën op per dag. Dat doet vermoeden dat de registratie van de voeding onderschat werd.
  • De studie werd betaald door het Danone Instituut, maar de resultaten van de studie liggen niet in de lijn van de producten die de sponsor verkoopt.

Dezelfde Spaanse onderzoekers voerden ook een literatuurstudie uit over eetsnelheid en overgewicht:

  • Daarin stelden ze een zwak verband vast, bijna uitsluitend steunend op dwarsdoorsnedestudies.
  • Die onderzoeken kunnen, zoals reeds vermeld, geen oorzaak-gevolgrelaties blootleggen (2).

Snel eten zal zeker niet gezonder zijn dan traag eten, en je tijd nemen voor een maaltijd maakt deel uit van gezonde eet- en leefgewoonten. Maar deze Spaanse studies kunnen niet bewijzen dat hoe snel je eet een invloed heeft op overgewicht.

Het verband werd al eerder onderzocht, maar ook daar was het resultaat moeilijk te interpreteren.

Conclusie

Een Spaanse studie onderzocht het verband tussen de duur van maaltijden en gezondheidsrisico’s zoals overgewicht. Snellere eters hadden meer kans op overgewicht en gezondheidsproblemen, maar de verschillen waren klein. Je tijd nemen voor een maaltijd is sowieso gezond, maar dit onderzoek kan niet bewijzen dat trager eten helpt om te vermageren.

Referenties

(2) Garcidueñas-Fimbres TE, Paz-Graniel I, Nishi SK, et al. Eating Speed, Eating Frequency, and Their Relationships with Diet Quality, Adiposity, and Metabolic Syndrome, or Its Components. Nutrients. 2021 May 15;13(5):1687.

Gerelateerde nieuwsberichten
Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief