Cebam Verschenen op 15/02/2018

In het nieuws

Wie langzaam eet, niet snackt na het avondeten en niks meer eet 2 uur voor het slapengaan, is slanker dan wie zich daar niet aan houdt. Dat concluderen Japanse wetenschappers.

Factcheck

Een Japanse studie suggereert dat traag eten de kans op ernstig overgewicht bij personen met diabetes type 2 vermindert. Helaas definieert men niet hoe traag je dan moet eten. Ook bevestigt deze studie dat een laat avondmaal (2 uur voor het slapengaan), snacken na het avondeten en het ontbijt overslaan risicofactoren zijn om te verdikken. 

Lees verder »

Waar komt dit nieuws vandaan?

Japanse onderzoekers gingen na of snelheid van eten een impact heeft op het gewicht bij personen met diabetes type 2. Daarvoor analyseerden ze gezondheidscontroles van 59.717 Japanners ouder dan 40 jaar met de diagnose diabetes type 2 (1). Zij worden jaarlijks gewogen en gemeten, maar moeten ook een vragenlijst invullen over hun eetgedrag: of ze snel, traag of met ‘normale snelheid’ eten, of ze minstens 3 keer per week nog een maaltijd eten 2 uur voor het slapengaan, of ze regelmatig snacken ’s avonds na het eten en of ze ontbijten.

Rekening houdend met een aantal beïnvloedende factoren, waaronder medicatie en leeftijd, stelden de onderzoekers vast dat 44,8% van de snelle eters obees was, tegenover 29,6% van de normale eters en 21,5% van de trage eters. Ook wie minstens 3 keer per week een laat avondmaal gebruikt of snackt na het avondeten, is vaker te dik. Mensen die regelmatig hun ontbijt overslaan kampen ook iets vaker met overgewicht.

De onderzoekers besluiten dat traag eten mogelijk obesitas kan voorkomen, evenals niet te laat eten ’s avonds, snacks vermijden en dagelijks ontbijten.

Bron

(1) Hurst Y, Fukuda H. Effects of changes in eating speed on obesity in patients with diabetes: a secondary analysis of longitudinal health check-up data BMJ Open. Published online February 12 2018

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

De resultaten klinken enigszins logisch. Wanneer je je eten snel naar binnen schrokt, heb je misschien de neiging om meer te eten of voel je de signalen van verzadiging te laat. Gezond verstand is eveneens voldoende om te weten dat snacken na het avondeten alleen maar extra calorieën aanbrengt. Over laat eten en niet ontbijten werd al eerder gesuggereerd dat het niet echt helpt om slank te blijven.

Deze studie ging niet na hoeveel en wat de mensen aten, wat de resultaten kan beïnvloed hebben. Een belangrijke kanttekening is ook dat Japanners spreken van obesitas vanaf een body mass index van 25, terwijl wij in het Westen obesitas definiëren vanaf een body mass index van 30. Aziaten zijn gemiddeld kleiner en daarom ligt de drempel voor zwaarlijvigheid er lager. Nog een minpuntje aan de studie: er werd niet gedefinieerd wat snel, normaal of traag eten precies is.

Conclusie

Een Japanse studie suggereert dat traag eten de kans op ernstig overgewicht bij personen met diabetes type 2 vermindert. Helaas definieert men niet hoe traag je dan moet eten. Ook bevestigt deze studie dat een laat avondmaal (2 uur voor het slapengaan), snacken na het avondeten en het ontbijt overslaan risicofactoren zijn om te verdikken. 

Referenties

https://www.nhs.uk/news/obesity/slower-eating-may-help-prevent-weight-gain/

Gerelateerde richtlijnen
Vond je dit artikel nuttig?
Content overnemen van Gezondheid en Wetenschap

Gezondheid en Wetenschap heeft het alleenrecht op de meeste gepubliceerde content. Onze artikels mogen dus niet overgenomen worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Interesse in onze content? Neem contact op via info@gezondheidenwetenschap.be.

Ook interessant

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief